FoodLover

prinášame pôžitok zo zdravého jedla

  • Blog
    • Recepty
      • Homemade
      • Raňajky
      • Šaláty
      • Polievky
      • Hlavné jedlá
      • Sladké potešenia
      • Slané pochúťky
    • Články
      • Zo života
      • Zdravá výzva
        • Jedálniček
        • Blog
        • Pravidlá pre rok 2016
        • O Whole30
  • Čo robím
    • Kurzy varenia
    • Catering
    • Produkty mandlove
  • O mne
    • Kto som
    • Príbeh
  • Kontakt
You are here: Home / Blog

Plnené papriky syrom feta v krémovej paradajkovej omáčke

16/08/2018 by Martina Leave a Comment

Toto mi chýba.. Odkedy som začala podnikať (už to budú tri roky), na toto hranie sa v kuchyni nezostáva toľko času. Nie že by som sa sťažovala, som samozrejme rada, že moje sladké recepty “žijú” a každodenne si ich vychutnávate vo svojej obľúbenej kaviarni alebo doma..

Verím však, že sa budem môcť vrátiť k tomuto radostnému blogerskému životu a budem Vás môcť “bombardovať” novými a novými receptami :).

Tento konkrétny vznikol veľkou náhodou. U priateľa majú na záhrade hromadu alma paprík a väčšinou ich oni len zavaria. čo je podľa mňa škoda. Tak som ich naplnila, upiekla a pripravila k nej parádnu krémovú omáčku z vinohradníckych paradajok (tých majú tiež naozaj veľa :D ). Je to veľmi jednoduchý recept, ale za to výnimočne dobrý a zdravý :).

Poďme teda na to!

Ingrediencie:

na papriky:

  • cca 12 alma paprík (alebo 6 iných väčších)
  • 100g feta syru
  • 1/2 červenej cibule
  • hrsť byliniek – tymián, rozmarín
  • 1 malá paradajka
  • hrsť sušených rajčín

na omáčku:

  • 2 cibule
  • 3 veľké vinohradnícke paradajky
  • vetvička rozmarínu
  • soľ, korenie
  • hrsť sušených paradajok
  • hrsť čerstvej bazalky
  • olivový olej

Postup:

  1. Fetu popučíme vidličkou, pridáme k nej nadrobno nakrájanú cibuľu, bylinky, paradajku a sušené paradajky.
  2. Alma papriky nakrojíme tak, aby sme vybrali jadrovník, ale zachovali si tvar misky. Papriky naplníme feta zmesou, poukladáme ich do zapekacej misky, podlejeme troškou vody a dáme piecť na 190°C na 45minút.
  3. Kým sa papriky pečú, pripravíme si krém. Cibuľu nakrájame a zľahka restujeme na troške olivového oleja spolu s rozmarínom. Pridáme nakrájané paradajky, osolíme, okoreníme. Dusíme približne 30minút. Odstavíme, vyberieme rozmarín a rozmixujeme v blenderi. Pridáme sušené rajčiny a bazalku a opäť mixujeme. V prípade potreby dochutíme ešte soľou.
  4. Keď máme oba komponenty hotové, môžeme podávať :). Prajem Vám dobrú chuť.

 

Filed Under: Blog, Hlavné jedlá, Polievky, Recepty

Čučoriedkový chia puding

04/08/2018 by Martina Leave a Comment

Lesné čučoriedky.. ako dlho snívam o tom, že sa v lete vezmem ich zbierať.. Len keby toho času bolo viac.

Potom som však náhodou našla riešenie .. V mandlove nám dodávateľ ovocia pozmenil lesné čučky na tie “kanadské”, čo spôsobilo, že naša čučoriedková torta by bola dosť o ničom :(. A potom moja Zuzka našla riešenie. Pochádza totiž od Rožňavy, a tam je čučoriedok ako maku.. A tá cena je tam za ne taká, že by ste aj 100kg kúpili, keby ste mali taký veľký mrazák :D.

No a takto sa u nás odrazu objavilo toľko čučiek, že som ich začala len tak papať. Jedla by som ich aj každý deň, keby som po nich neostala celá fialová. Najčastejšie si ich rozmixujem s banánom a troškou kokosového mlieka na smoothie. Potom ma však napadlo, že čo tak z toho spraviť niečo, čo sa nebude piť ale jesť. A tak ma napadol tento puding :).

Ingrediencie: (2-3 porcie)

  • 100g čučoriedok
  • 100g kokosového mlieka
  • 15-20g javorového sirupu alebo medu
  • 40g chia
  • bobule na ozdobenie :)

Postup:

  1. Pomocou blendera, smoothie makera alebo ponorného mixéra rozmixujeme čučky, mlieko a javorový sirup na hladkú tekutinu.
  2. Pridáme chia, premiešame a necháme napučať pár minút. Opäť premiešame a dáme do chladničky na cca hodinku.
  3. Puding dáme do servírovacích misiek, ozdobíme ovocím a môžeme podávať.

 

Filed Under: Blog, Články, Raňajky, Sladké potešenia

Pečené papriky, paradajky a bryndza

31/07/2018 by Martina Leave a Comment

Šaláty v lete sú jednoducho “must”. Milujem šaláty, ale tento obzvlášť. Keď som bola malá, zbožňovala som zaváranú kápiu. Asi práve preto mám tento tak rada :).

Pečené papriky sa ošúpu, nakrájajú na plátky, premiešajú s rajčinkami a bazalkou, následne dochutia balsamicom a olivovým olejom. Je to až takto jednoduché :).

Či už k nemu dáte bryndzu, mozzarelu, kozí syr alebo niečo iné, pochutíte si. To Vám garantujem. Môžete ho podávať len tak samostatne ako predjedlo, ľahký obed alebo ako prílohu k mäsku.

 

Ingrediencie: (2 väčšie porcie alebo 4menšie)

  • 4 mäsité papriky
  • 250g cherry rajčín (teray v lete rôžnej farby a tvaru :) )
  • hrsť čerstvej bazalky
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2-3 lyžice balsamicového octu
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 150g bryndze – ja som na Miletičke zohnala koziu <3

Postup:

  1. Papriky umyjeme, prerežeme pozdĺžne na polovicu/tretiny. Poukladáme ich na plech kožou na hor a jemne okvapkáme olivovým olejom. Pečieme na 200°C cca 20minút. Koža by za ten čas mala sčernať a po vychladnutí ľahko zliezť.
  2. Paprikám stiahneme kožu a nakrájame na plátky. Spolu s nakrájanými rajčinkami dáme do misy. Pridáme nasekanú bazalku a dochutíme. Pridáme olivový olej a balsamico. Poriadne premiešame.
  3. Šalát servírujeme v miske alebo na tanieri spolu s bryndzou či iným syrom.
  4. Prajem Vám dobrú chuť.

 

Filed Under: Blog, Články, Hlavné jedlá, Recepty, Šaláty, Slané pochúťky

Jablkové pité (vegan, bez lepku)

24/07/2018 by Martina Leave a Comment

Už je to dlho, čo som naposledy pridala recept… Či už to bolo kvôli pracovným povinnostiam alebo “nečasu”, veľmi sa teším, že som sa konečne k tomu odhodlala, a že toľkí z Vás ste prejavili záujem o moje recepty. Prichystaných ich mám naozaj veľa, takže verím, že sa máte na čo tešiť :).

Okrem toho chystám aj “seriál”, o tom, kde sa čo dá dobre kúpiť, na čo si dávať pozor a kde nájsť naozaj kvalitné suroviny. Verím, že vás takéto príspevky zaujmú a pomôžu aj Vám zorientovať sa v tomto svete presýtenom kadečoho :).

Dosť bolo rečí, poďme teda na recept..

Veľmi dlho som sa chystala k vymysleniu pečeného vegánskeho cesta. Pri vegánskych koláčikoch som takmer vždy siahala po tých “rawkových”. Čiže základ tvorený z orechov a datlí. Tento je však konečne iný. Mandľové maslo, pohánková krupica, banán, štipka soli a sódy bikarbóny. Tuková zložka je tvorená orieškovým maslom, vajíčko je nahradené banánom a klasická múka pohánkovou krupicou. Cesto som nesladila, však na čo? :) Samozrejme ak chcete koláčik sladší, pridajte trošku kokosového cukru či javorového sirupu.

Plnka sú klasicky jabĺčka nastrúhané na plátky, opečené aby stretili nadbytočnú vlhkosť, jemné dosladené datlovým sirupom (kľudne siahnite aj po inom obľúbenom sladidle) a posypené škoricou.

Koláčik je upečený za 20minút a jeho príprava mi trvala tak 15, takže úplne bomba, čo poviete? :)

Ingrediencie:

  •   1 banán, čo je cca 100g
  • 100g mandľového alebo iného orieškového masla
  • 100g pohánková krupica
  • štipka soli
  • 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • 4 (letné) jabĺčka
  • 1-2lyžice datlového (javorového) sirupu
  • 1/2 lyžičky škorice

Postup:

  1. Banán ošúpeme, popučíme vidličkou a pridáme mandľové maslo. Spolu premiešame.
  2. Vlhkosť z banánu spojením s tukom z masla spôsobí, že nám vznikne hustá pasta.
  3. K nej pridávame po troškách krupicu, až nám vznikne homogénne cesto. Pridáme soľ a sodu a poriadne zapracujeme.
  4. Cesto si rozdelíme na dve polovice. Jednu rovnomerne zatlačíme na spod formy na pečenie. Papier ani vymastenie nie je potrebné, keďže je cesto dosť tučné.
  5. Jabĺčka očistíme, nastrúhame na plátky a opekáme na miernom ohni na panvici tak, aby sme odstránili prebytočnú vlhkosť. Pridáme sirup a škoricu, premiešame.
  6. Jabĺčka navrstvíme na spodné cesto a prikryjeme vrchnou. Popicháme vidličkou (iba to vrchné).
  7. Pečieme na 180°C 20minút. Vyberieme z rúry, necháme jemne vychladnúť a môžeme podávať :).
  • cesto môžete rozvalkať alebo jednoducho rukami roztlačiť, veľmi jednoducho sa s ním pracuje :)

Dúfam, že sa Vám koláčik podarí a bude Vám chutiť. Už teraz sa teším, ako si pre Vás prichystám ďalší recept.. Majte krásne dni a ešte užívajte toto letné obdobie. My sa ideme s mandlove výrobou pomaly sťahovať, a na jeseň Vás privítame v kamennej prevádzke. Takže môj sen o kaviarničke sa čo chvíľa stane skutočnosťou :). A inak také mandľové maslo si tiež budete môcť kúpiť priamo odo mňa, lebo okrem kamennej prevádzky na jeseň spúšťame predaj orechovým masiel, mlieka a ďalších balených produktov.

Filed Under: Raňajky, Recepty, Sladké potešenia

Tekvicové “ravioli” so šalviovým maslom

01/11/2017 by Martina Leave a Comment

Pred týždňom som oslávila 26. narodeniny. Pre mnohých tento deň neznamená toľko čo pre mňa. Vždy som sa snažila v tento deň si dopriať veci, ktoré mám naozaj veľmi rada. Pre mňa to znamená najmä varenie, môcť si oddýchnuť a ísť si zacvičiť. Cvičenie pre mňa tento rok znamenalo najviac, keďže posledné mesiace som cvičiť tak pravidelne nevládala. Ďalšou mojou milovanou aktivitou je práve tvorenie receptov pre Vás. Veľmi sa teším, že za ten týždeň mám pre Vás nachystané tri nové recepty, samozrejme jesenné :)

Tento recept som vymyslela do školy varenia v Poluse. Práve môj októbrový kurz mal tento receptík a mal taký úspech, že som ho jednoducho musela pridať aj sem. Cukinu na štýl špagiet či halušiek som Vám ukázala už viac krát. No urobiť z nich ravioli ešte nie. A musím povedať, že toto využitie mi príde úplne najlepšie. Naplniť sa dajú čímkoľvek, žiaden špeciálny nástroj k ich príprave nepotrebujete a je to veľmi rýchle. To, že je to zdravšie a ľahšie na žalúdok než bežné cestoviny, rozoberať asi moc nemusím :).

Či ich naplníte sezónne tekvicou alebo cviklou, 4 druhmi syra, bryndzou či mäskom, je to úplne na Vás :). Budem rada, ak sa týmto receptom inšpirujete, a doma vykúzlite niečo ďalšie.

Ingrediencie: (pre 2 osoby)

  • 1 cukina
  • 250g tekvice hokkaido
  • 125g krémového kozieho syra/ricotty alebo pre bezmliečnu verziu 60g kešu*
  • soľ, korenie
  • štipka muškátového oriešku
  • 50g masla/ghee
  • asi 10lístkov čerstvej šalvie
  • olivový olej

Postup:

  1. Cukinu pozdĺžne našúpeme na pláty. Najlepšia je na to škrabka na zemiaky alebo mandolina.
  2. Tekvicu nakrájame na kocky a pečieme v rúre na 180-190°C na cca 25minút (do úplneho zmäknutia). Tekvicu necháme vychladnúť a pomocou vidličky alebo mixéra z nej urobíme pyré. Pridáme syr a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
  3. Dva cukinové pláty preložíme cez seba cez stred (na kríž). Pomocou vrecka alebo dvoch lyžičiek do stredu dáme plnku. Postupne cez plnku preložíme časti cukiny. Otočíme, aby sa plnka zaistila. Takto vznikne “raviola” :).
  4. Postupne použijeme všetky pláty a plnku. Ravioli preložíme do zapekacej misy a pečieme na 180°C 10minút. Cukinu v žiadnom prípade nesolíme, pustila by vodu a to nechceme.
  5. Medzitým si rozohrejeme maslo a pridáme šalviu. Tú opečieme do chrumkava, osolíme a okoreníme. Ravioli vyberieme z rúry a zľahka ich opečieme na masle.
  6. Môžeme podávať :)
  7. * kešu namočíme na noc do vody. Zlejeme zbytok vody a dolejeme čerstvou tak, aby sme pomocou mixéra vymixovali krémový syr – spolu by mal mať cca 125g :)

Ak by ste mali záujem si so mnou prísť “zavariť”, 7. a 28.11. bude ďalšie zážitkové varenie v Miele centra v River Parku. Viac informácií o vareniach nájdeš  na http://foodlover.sk/co-robim/mila-kuchyna/.

Už 7.11. sa môžeš tešiť na kačacie prsia s šalotkovým pyré a pečeným sladkým zemiakom, krémovú gaštanovú tortičku a tekvicovú paštétu s brusnicami :). Budem sa na Vás tešiť.

Filed Under: Blog, Články, Hlavné jedlá, Recepty

Tvarohový koláčik s makovou penou

17/10/2017 by Martina Leave a Comment

Veľmi sa teším, že aj napriek tomu, že v poslednej dobe nemám na blog toľko času ako by som chcela, Vás stále pribúda..
Veľmi Vám za to ďakujem.
A aby sme to trošku spolu oslávili, pripravila som pre Vás recept na ozaj slovenský dezert. Tento týždeň ma čaká škola varenia, varenie v Miele centre a veeeeľa mandlove koláčikov putuje vo štvrtok do Brna. Tak mi držte palce nech to zvládnem a ja sa pokúsim pre Vás tvoriť receptíky častejšie.

Ingrediencie: (na 2tortičky)

  • 250g tradičného tvarohu (zvyknem kupovať gaderský)
  • 2 vajíčka
  • 30g medu
  • štipka vanilky a citrónovej kôry
    —
  • 50g mletého maku (použila som biely Mak z Jarnej)
  • 75g vody
  • 50g tradičného masla (kupujem v BIOmeat)
  • 30g medu (my máme medík z Adoptuj úľ)
  • štipka škorice
    —
  • hrsť orechov
  • 1 lyžica mletého maku
  • štipka soli
  • 2lyžičky medu

Postup:

  1. Tvaroh s vajíčkami a medom rozmixujeme na hladký krém. Vylejeme do 2 zapekacích misiek a pečieme 25minút na 150°C. 
  2. Medzitým si uvaríme mak vo vode na hustý “puding”. Maslo vymiešame s medom a pridáme vychladnutý makový krém.
  3. Necháme zatuhnúť a vychladiť.
  4. Orechy nasekáme a zmiešame s medom, makom a soľou.
  5. Tortičky necháme vychladnúť a môžeme podávať.


Prajem Vám krásne slnečný jesenný týždeň.

Filed Under: Blog, Recepty, Sladké potešenia

Zemiakové gnocchi s petržlenovým pestom a kešu parmezánom

05/10/2017 by Martina Leave a Comment

Taliansku kuchyňu milujem. Jedlá z tejto kuchyne vždy patrili medzi moje najobľúbenejšie. Väčšinou sa snažím použiť namiesto cestovín či gnocchov zeleninu, ale tak občas siahnem aj po klasike :).
Bazalkové pesto asi všetci poznáme. Keďže už tu máme jeseň, a s dostupnosťou byliniek to už nebude také jednoduché, siahla som po petržlenovej vňati. Tú je možné dostať asi vždy :).
A ak si chcete pripraviť ešte čosi nezvyčajné, skúste si namiesto normálneho parmezánu pripraviť “syr” z kešu :).
Tento recept sme si pripravovali aj v škole varenia v Poluse, kde sme toto jedlo doplnili o morského vlka. Ďalší kurz sa bude konať už 18.10.2017 :) Tak ak máte chuť sa pridať a pripraviť si s nami tekvicové recepty, prihláste sa tu.
Prajem Vám dobrú chuť :)
Ingrediencie a postup:
  • 400g varených zemiakov
  • 200g hladkej špaldovej alebo pohánkovej múky
  • 1 vajíčko
Zemiaky popučíme vidličkou alebo pomocou food processora, pridáme vajíčko a múku. Spracujeme na hladké cesto. Z cesta tvarujeme gnocchi a varíme vo vode cca 5minut.
  • zväzok petržlenovej vňate
  • 1/2 strúčiku cesnaku
  • 1dcl olivového oleja soľ a korenie podľa chuti
Pomocou mlynčeka rozmixujeme ingrediencie na pesto. Dochutíme.
  • 50g kešu
  • 1/4 lyž sušeného cesnaku
  • 1/2 lyž soli
  • 1 lyžica lahôdkového droždia
  • a ak chcete slaninku, tak aj tú :)
Kešu pomelieme opäť v nerezovej miske a dochutíme.
Uvarené gnocchi premiešame s pestom a posypeme “parmezánom”. Kešu parmezán je skvelá bezlaktózová verzia klasického talianskeho syra
Tento receptík som pripravila v spolupráci so značkou Catler.

Filed Under: Blog, Hlavné jedlá, Recepty

Králik, hokkaido a slivková omáčka

01/10/2017 by Martina Leave a Comment

Niekedy máme toľko pečenia v mandlove, že zabúdam ako veľmi milujem variť. Väčšinu času si človek pripraví rýchle raňajky, obed aj večeru alebo sa jednoducho napapá niekde vonku. Keď sa však čas nájde rada si vymyslím čosi zaujímavé, niečo ako toto :).

Tento recept sa mi tak zapáčil, že sme ho pripravovali aj na prvom varení v Miele centre. Bolo to prvé varenie z mnohých, ktoré máme na tento rok naplánované a môžete sa pozrieť ako to tam vyzeralo :).

Aj vďaka tomuto projektíku budem opäť variť pravidelne aj pre Vás. Keď som začala podnikať, vedela som že to bude náročné a bude musieť prejsť nejaký ten čas, kým sa budem môcť opäť naplno venovať blogu, škole varenia a takýmto zážitkovým vareniam.  Dúfam, že ten čas už prichádza a takýchto varení bude stále viac a viac.

pečené papriky, bryndový krém a cesnak

Veľmi sa teším, že sa s Vami môžem o tento recept podeliť, a dúfam, že si ho doma skúsite pripraviť :) Je to perfektná kombinácia jesenných chutí s troškou doznievajúceho leta :)

Ingrediencie (asi 3 porcie):

mäsko:

  • 500g králičích chrbtov (ako panenka bez kosti)
  • asi 15 plátkov slaniny (odporúčam mangalicovú z Village Farm)
  • 1 hlavička cesnaku
  • pár vetvičiek rozmarínu
  • čierne korenie
  • 2dcl vody alebo vývaru

tekvica:

  • 1 menšie hokkaido
  • soľ, korenie
  • pár strúčikov cesnaku
  • vetvička rozmarínu
  • olivový olej

slivková omáčka:

  • 500g sliviek
  • šťava z 1 citrónu
  • 2-3lyžičiek javorového sirupu alebo medu (množstvo kľudne prispôsobte Vašej chuti)

a bobule, bylinky na ozdobu :)

Postup:

  1. Chrbátiky prerežeme napoly, uložíme vedľa seba a obalíme slaninkou.
  2. Takto pripravené mäsko dáme do zapekacej misky, pridáme rozkrojené cesnaky, rozmarín, okoreníme a zalejeme vývarom. Alobalom “uzatvoríme zapekaciu misu a dáme do rúry na 90minút piecť na 180°C.
  3. Hokkaido nakrájame na plátky, poukladáme na plech, pokropíme olejom, osolíme a okoreníme, pridáme cesnak a rozmarín. Pečieme na 190°C 20-25minút.
  4. Slivky odkôstkujeme, nakrájame na menšie kúsky a dáme do hrnca. Na slabom plameni podusíme, pridáme citrón a javorový sirup. Dusíme do úplného zmäknutia. Preložíme do mixéra a rozmixujeme na omáčku. Dochutíme.
  5. Po pripravení všetkých komponentov naservírujeme pripravené jedlo na tanier :). Prajem Vám dobrú chuť.

 

Onedlho Vám dám vedieť ďalšie termíny varení a dúfam, že sa pridáte aj Vy :)! Môžem Vám sľúbiť, že to naozaj bude zážitok.

dezert nechýbal :)

 

 

Filed Under: Hlavné jedlá, Recepty

Banánový chlebík (bananabread)

05/09/2017 by Martina Leave a Comment

Tak pre toto mám neskutočnú slabosť. Neviem prečo, ale čo sa týka koláčov ku káve či čaju, ma jednoducho viac bavia tie “cestové”, nie krémové :). A práve bananabread je pre mňa jeden z top takýchto koláčov. Je to taká “americká” klasika. Doteraz si pamätám ako som si ho v Bostone sem tam dopriala k mandľovému latté. V Bratislave nie je až tak populárny, avšak v Berlíne, kde som bola minulý týždeň, ho mali takmer všade :). Práve to ma motivovalo si ho spraviť aj doma. Väčšinou po pečení mojich mandlove toriet sa mi doma piecť už nechce, ale toto je láska :).

Tento receptík, teda o čosi iný som našla na stránke FOOD. Pomenila som niektoré ingrediencie a množstvá, a vznikol môj dokonalý recept na banánový chlebík. Či už si ho doprajete čistý, tak chutí najviac mne, alebo si naň dáte orieškovú nátierku a ovocie :). Nebudete ľutovať.

Ingrediencie:

  • 125g masla alebo ghee
  • 60g kokosového cukru (alebo iného cukru)
  • 2 vajíčka
  • 3 banány (asi 300g)
  • 200g hladkej špaldovej múky
  • 1lyžička jedlej sódy
  • štipka soli a vanilky

Postup:

  1. Maslo vymiešame s cukrom do hladkého krému.
  2. Pridáme rozpučený banán a vajíčka. Poriadne premiešame.
  3. V miske spojíme všetky suché ingrediencie. Pridáme ich k mokrým a poriadne premiešame.
  4. Zmes preložíme do chlebíkovej formy (10x20cm) vystlanej papierom na pečenie a pečieme 50minút na 160°C.
  5. Chlebík vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Dobrú chuť :)

Filed Under: Blog, Pečivo a chlebíky, Raňajky, Recepty, Sladké potešenia

Ovocné knedlíky (pohánkové)

07/08/2017 by Martina Leave a Comment

Ovocné knedle boli jedno z mojich obľúbených jedál, keď som bola malá :). Ešte o čosi viac som mala rada pirohy.. so sladkou smaženou strúhankou. Doteraz si pamätám na tú chuť O:-).

Tento rok ma napadlo vyskúšať použiť pohánkovú múku do cesta, aby boli knedlíky bezlepkové. Ako ste si isto všimli, prevažne sa stravujem takto. Múka v recepte zafungovala a podarilo sa :). Či už dáte dnu slivku alebo marhuľu, tomuto sladkému jedlu sa dá ťažko odolať. Teraz mi najviac chutia s makom, doplnené o trocha javorového sirupu O:-). Čo si budeme hovoriť, ja jednoducho milujem sladké. Ale tak zase, kto nie? :)

Ingrediencie: (na 15knedlí – 4-5 porcií)

  • 300g zemiakov
  • 150g hladkej pohánkovej múky
  • 1 vajíčko
  • Štipka soli
  • 15 menších marhúľ
  • 250g maku
  • 50-100g kokosového cukru (samozrejme sa dá použiť aj biely či trstinový)
  • Maslo alebo javorový sirup
  • Bobule a bylinky na podávanie

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka. Ošúpeme ich a rozmačkáme vidličkou na kašu. Pridáme vajíčko a múku a spracujeme na cesto.
  2. Cesto rozdelíme na asi 15 rovnakých kúskov a zabalíme doň marhuľu. Každý knedlík obalíme ešte v múke, aby sa nelepil.
  3. Pomocou smoothie mixéra a nerezovej nádobky si pomelieme mak, poprípade aj kokosový či trstinový cukor na práškový. Mak premiešame s cukrom, poprípade dochutíme škoricou a štipkou soli.
  4. Knedlíky varíme vo vriacej vode približne 7minút. Ešte horúce obalíme v maku
  5. Ozdobíme ovocím, bylinkami a prelejeme roztopeným maslom či javorovým sirupom.

Filed Under: Hlavné jedlá, Recepty, Sladké potešenia

Moja sacherka

19/07/2017 by Martina Leave a Comment

Už je to naozaj dlhý čas, odkedy som naposledy pridala recept. Ale o to je myslím, špeciálnejší. Kedysi bol tento blog prepĺňaný sladkými receptami, avšak odkedy vznilko mandlove, takmer každý nový sladký recept skončí ako torta do kaviarne :). Na jednu stranu ma to mrzí, ale druhú mi robí radosť to, že môžete moje nápady ochutnávať na obľúbenom mieste.

Tento recept je však trochu iný tým, že to vlastne nie až tak môj recept. Sacherova torta bola vymyslená už veľmi dávno a receptov naň je naozaj mnoho. Tento je však iný tým, že sú v ňom neni použité obilniny, ani mliečne výrobky. Tak ako je na tomto blogu zvykom :).

Ingrediencie:

  • 6 vajec
  • 200g kvalitnej horkej čokolády
  • 100-150g kokosového cukru alebo iného nerafinovaného sladidla (med a pod.)
  • 200ml kokosového mlieka alebo smotany (ak Vám nevadia mliečne výrobky, tak kľudne aj živočíšnej) – min. množstvo tuku 18%
  • 50-70g kokosovej múky alebo cca 150g mletých mandlí
  • 10g sódy bikarbóny
  • 1 pohár marhulového džemu (najlepšie domáceho :) )
  • 100g kvalitnej čokolády + 100g kokosového mlieka/smotany a štipka soli

Postup:

  1. Čokoládu si roztopíme nad vodným kúpeľom. Pridáme do nej cukor a keď sa roztopí, prišľaháme kokosové mlieko.
  2. Postupne prišľahávame vajíčka po jednom.
  3. Kokosovú múku premiešame so sódou a pridáme do čokoládovej zmesi.
  4. Poriadne prešľaháme. Chvíľu počkáme, kým múka zahustí cesto.
  5. Cesto vylejeme do vystlanej formy (priemer približne 23cm) a pečieme 30min na 180°C.
  6. Cesto pozdĺž prerežeme nožom napoly a ešte teplý potrieme marhulovým džemom (oba “vrchy” a aj strany). Takto tortu poskladáme a necháme vychladnúť.
  7. Čokoládovú polevu si pripravíme tak, že kokosové mlieko alebo smotanu prevaríme a zalejeme ňou čokoládu. Vymiešame na hladkú polevu a prelejeme ňou tortu.
  8. Dozdobíme podľa fantázie :).

 

 

Filed Under: Recepty, Sladké potešenia

Láska na tanieri

10/02/2017 by Martina Leave a Comment

Nevedela som, ako inak nazvať toto papanie.. Bolo totiž vytvorené k blížiacemu sa Dňu sv. Valentína a keď sa naň pozriem, vidím na tanieri lásku. Lásku k jedlu, sezónnym ingredienciám, lásku k vareniu. Zimnými ingredienciami sú najmä koreňové zeleniny a citrusy (i keď tie u nás nerastú). Celý tanier sa nesie v červených farbách, aby mal čo “najbližsie” k láske :).

Cviklový šalát s pomelom a granátovým jablkom a mäsko, ktoré sa marinovalo v nastrúhanej cvikli. Mäsko je po ugrilovaní glazované v omáčke typu demiglace (ktorá tiež bola doplnená o cviklu).

Možno to celé znie trošku komplikovane, ale je to úplne jednoduché papanie.

Ingrediencie: (pre 2 osoby)

  • 500g cvikle
  • 300g kuracích stehien/pŕs
  • 1/2 pomela
  • 2 hrste semiačok granátového jablka
  • na omáčku: 3dcl silného vývaru + 1 cibuľa + kúsok cvikle + kúsok masla
  • čerstvé bylinky – petržlenová vňať alebo mäta
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej, balsamico, citrónová šťava
  • plátky ovčieho syra – nemusí byť

Postup:

  1. Ako prvé si očistíme mäsko a nakrájame na malé medajlónky. Nastrúhame si 1 malú cviklu a pridáme k nej mäsko, ktoré v nej poriadne pomasírujeme.  Chceme aby mäsko chytilo jej ružovú farbu.
  2. Zvyšok cvikle umyjeme, nakrájame na polky a dáme variť. Mne osobne sa lepšie cvikla šúpe až po uvarení. Cviklu varíme cca 30minút, do mierneho zmäknutia.
  3. Medzitým si očistíme pomelo a granátové jablko. Uvarenú cviklu ošúpeme a nakrájame na mesiačiky – kúsok cvikle odložíme nabok. Tie osolíme, okoreníme a dáme marinovať do oleja s balsamicom (v pomere 2:1).
  4. Nakrájame si cibuľu na plátky spolu s odloženým kúskom cvikle. Tie na troške oleja smažíme asi 3minútky a podlejeme vývarom. Ten necháme redukovať asi na 1/4 objemu. Precedíme cez sitko a opäť dáme do hrnca. Omáčka by malo mať krásne červenú farbu. Pridáme maslo a ešťe chvíľu redukujeme, kým nám nevznikne hustá sirupová glazúra. Mäsko sprudka opekáme asi 2minútky z každej strany. Opečené mäsko dáme do omáčky a poriadne ho v nej obalíme.
  5. Na taniere poukladáme kúsky cvikle, pomela a granátové jablko. Šalát dochutíme olejom a troškou citrónovej šťavy. Poukladáme naň kúsky oglazovaného mäska a doplníme o nasekané bylinky.
  6. Prajem Vám dobrú chuť a krásneho Valentína. A ak tento deň neuznávate, budem rada ak si takéto papanie jednoducho pripravíte na spríjemnenie dňa :).

Print
Láska na tanieri

Láska na tanieri

Ingredients

  • 500g cvikle
  • 300g kuracích stehien/pŕs
  • 1/2 pomela
  • 2 hrste semiačok granátového jablka
  • na omáčku: 3dcl silného vývaru + 1 cibuľa + kúsok cvikle + kúsok masla
  • čerstvé bylinky - petržlenová vňať alebo mäta
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej, balsamico, citrónová šťava
  • plátky ovčieho syra - nemusí byť

Instructions

  1. Ako prvé si očistíme mäsko a nakrájame na malé medajlónky. Nastrúhame si 1 malú cviklu a pridáme k nej mäsko, ktoré v nej poriadne pomasírujeme. Chceme aby mäsko chytilo jej ružovú farbu.
  2. Zvyšok cvikle umyjeme, nakrájame na polky a dáme variť. Mne osobne sa lepšie cvikla šúpe až po uvarení. Cviklu varíme cca 30minút, do mierneho zmäknutia.
  3. Medzitým si očistíme pomelo a granátové jablko. Uvarenú cviklu ošúpeme a nakrájame na mesiačiky - kúsok cvikle odložíme nabok. Tie osolíme, okoreníme a dáme marinovať do oleja s balsamicom (v pomere 2:1).
  4. Nakrájame si cibuľu na plátky spolu s odloženým kúskom cvikle. Tie na troške oleja smažíme asi 3minútky a podlejeme vývarom. Ten necháme redukovať asi na 1/4 objemu. Precedíme cez sitko a opäť dáme do hrnca. Omáčka by malo mať krásne červenú farbu. Pridáme maslo a ešťe chvíľu redukujeme, kým nám nevznikne hustá sirupová glazúra. Mäsko sprudka opekáme asi 2minútky z každej strany. Opečené mäsko dáme do omáčky a poriadne ho v nej obalíme.
  5. Na taniere poukladáme kúsky cvikle, pomela a granátové jablko. Šalát dochutíme olejom a troškou citrónovej šťavy. Poukladáme naň kúsky oglazovaného mäska a doplníme o nasekané bylinky.
  6. Prajem Vám dobrú chuť a krásneho Valentína. A ak tento deň neuznávate, budem rada ak si takéto papanie jednoducho pripravíte na spríjemnenie dňa :).
5.0

A takto môže vyzerať aj Váš valentínsky dezert :)

Filed Under: Hlavné jedlá, Recepty, Šaláty

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 20
  • Next Page »
  • Facebook
  • Flickr
  • Instagram
  • Pinterest

Kto som

Sleduj ma na FB

Sleduj ma na FB

Ochutnaj mandlove

Najnovšie

Plnené papriky syrom feta v krémovej paradajkovej omáčke

Kontakt

Ochutnaj

Tekvicové “ravioli” so šalviovým maslom

Copyright © 2021 · Tasteful theme by Restored 316