FoodLover

prinášame pôžitok zo zdravého jedla

  • Blog
    • Recepty
      • Homemade
      • Raňajky
      • Šaláty
      • Polievky
      • Hlavné jedlá
      • Sladké potešenia
      • Slané pochúťky
    • Články
      • Zo života
      • Zdravá výzva
        • Jedálniček
        • Blog
        • Pravidlá pre rok 2016
        • O Whole30
  • Čo robím
    • Kurzy varenia
    • Catering
    • Produkty mandlove
  • O mne
    • Kto som
    • Príbeh
  • Kontakt
You are here: Home / Blog / Recepty / Cestujeme za chuťami sveta / Čerešňový clafoutis

Čerešňový clafoutis

11/07/2015 by FoodLover Leave a Comment

Ideálnejší koláč na túto sezónu už snáď ani neexistuje… Jedna z francúzskych klasík veľmi jednoducho pretvorená na zdravšiu verziu :). Kombinácia kokosového mlieka, vanilky, čerstvých vajíčok a mletých mandlí s voňavými sladkými čerešňami rozhodne stojí za to.

Z nutričného hľadiska má francúzska kuchyňa hneď niekoľko pozitív. Francúzi si radi a často doprajú jedlá zo sezónnych a čerstvých surovín, čím sa prirodzene vyhýbajú umelým konzervačným látkam a získavajú pravý, intenzívny a vždy nápaditý pôžitok. Pri pôžitkoch ešte ostaneme- vo Francúzsku je tradíciou urobiť si čas a vychutnať si akékoľvek konzumované jedlo. Táto tradícia prináša okrem toho, že pokrm lepšie strávite aj výhodu v tom, že ho zjete relatívne málo- pocit sýtosti sa dostavuje do 20 minút od začiatku konzumácie. Taktiež je známe, že francúzi majú dar kombinovať rôzne druhy zeleniny (a všeobecne surovín) s nápaditými koreninami, čo nám okrem kulinárskych zážitkov zabezpečuje podporu trávenia. Samozrejme netreba zabúdať aj na tie najväčšie pokušenia a zároveň nočné mory dietológov – dezerty. Nie sme si isté, či dokážeme slovami vyjadriť majstrovstvo francúzskej kuchyne, ktoré nám darovalo toľko vzrušujúcich zážitkov. A preto Vám prinášame jedinečne pretvorené recepty, ktoré Vám umožnia vychutnávať bez výčitiek…

IMG_0306

Ingrediencie: (na formu priemeru 20cm)

  • 2 vajcia
  • 100ml kokosového mlieka
  • 1/2 vanilky
  • 1 lyžica medu
  • 25g mletých mandlí
  • 2 lyžičky kokosovej múky
  • 1 lyžica kokosového cukru + 1 lyžička kokosového oleja na vymazanie plechu / panvice
  • 250g čerešní + 1 lyžička kokosového cukru

IMG_0302

 

Postup:

    1. Čerešne umyjeme a odkôstkujeme. Ak chceme, posypeme ich troškou kokosového cukru, premiešame a necháme odstáť – takto pustia svoju jedinečnú chuť, ktorá sa lepšie dostane do cesta.
    2. Vajíčka premiešame s mliekom, medom, vanilkou, mandľami a kokosovou múkou. Vznikne nám cesto, ktoré hustotou pripomína palacinkové.
    3. Panvicu / formu vymastíme kokosovým olejom a vysypeme kokosovým cukrom – to spôsobí, že spodok clafoutis bude jemne chrumkavý a skaramelizovaný.
    4. Polovicu cesta vylejeme na formu, rovnomerne poukladáme čerešne a zalejeme druhou polovicou cesta.
    5. Pečieme pri 180°C cca 35-40 minút. Upečený clafoutis by mal pripominať niečo medzi flanom a piškótou.
    6. Perfektne chutí teplý, ale aj vychladený :).
    7. Dobrú chuť.

IMG_0309d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);

Share this:

  • Facebook
  • Google
  • Pinterest

Related

Filed Under: Cestujeme za chuťami sveta, Recepty, Sladké potešenia Tagged With: GF, LF, Paleo

« Šalát s kozím syrom, figami a rozmarínovým medom
Domáca vanilková zmrzlina a talianske affogato »

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

  • Facebook
  • Flickr
  • Instagram
  • Pinterest

Kto som

Kto som

Sleduj ma na FB

Sleduj ma na FB

Ochutnaj mandlove

Najnovšie

Plnené papriky syrom feta v krémovej paradajkovej omáčke

Plnené papriky syrom feta v krémovej paradajkovej omáčke

Kontakt

Kontakt

Ochutnaj

Chia puding

Chia puding

Copyright © 2019 · Tasteful theme by Restored 316