FoodLover

prinášame pôžitok zo zdravého jedla

  • Blog
    • Recepty
      • Homemade
      • Raňajky
      • Šaláty
      • Polievky
      • Hlavné jedlá
      • Sladké potešenia
      • Slané pochúťky
    • Články
      • Zo života
      • Zdravá výzva
        • Jedálniček
        • Blog
        • Pravidlá pre rok 2016
        • O Whole30
  • Čo robím
    • Kurzy varenia
    • Catering
    • Produkty mandlove
  • O mne
    • Kto som
    • Príbeh
  • Kontakt
You are here: Home / Blog / Dula, quinoa a kačka

Dula, quinoa a kačka

12/01/2017 by Martina Leave a Comment

Asi nemusím stále dokola opakovať, ako milujem kačku s čímsi sladkým :). Tentokrát som siahla po nevšednej duli. Dula je veľmi podobná hruške či jablku, ale nedá sa konzumovať za surova. Ja som tú moju varila vo vode ochutenej klinčekmi, škoricou a kardamónom. Následne ju skaramelizovala na javorovom sirupe.. No jednoducho mňam :)

IMG_4050

Ako prílohu som zvolila quinou, ktorá na moje potešenie do seba vpila chute z kačacieho mäska. Na tomto papaní sme si doma ozaj pochutnali :). Kačacie mäsko som dlho piekla len na vlastnom tuku, čiže je tento receptík naozaj jednoduchý, aj čo sa surovín týka. Ak nemáte možnosť zohnať dulu, jednoducho ju zameňte za jablko či hrušku.

Ingrediencie: (na 4porcie)

  • 2 kačacie prsia alebo stehná + kačací tuk
  • 200g quinoi
  • soľ, korenie
  • 2ks duly, hrušky alebo jabĺk
  • štipka škorice, klinčekov a kardamónu
  • 4lyžice javorového sirupu alebo medu
  • nasekaná hrsť petržlenovej vňate
  • hrsť nasekaných orechov

Postup:

  1. Ak budete pripravovať kačacie stehná, odpocúčam ich konfitovať. To znamená dlho piecť na nízkej teplote vo vlastnom tuku. Kačacíom stehnám narežeme kožu, nasolíme ich, dáme ich do pekáča a zalejeme kačacím tukom tak, aby boli prikryté. Prikryjeme alobalom a takto ich pečieme na 80°C 8hodín. Potom ich odokryjeme, zlejeme všetok tuk a dopekáme na 200°C pol hodinku, kým je koža chrumkavá. Takto pripravená kačka je úplne najlepšia a najjemnejšia. Avšak ak nemáme toľko času – čomu úplne rozumiem – vieme si pripraviť kačacie prsia “minútkovým spôsobom”. Ako na to, nájdete v tomto recepte http://foodlover.sk/kacacie-prsia-s-pomarancovou-omackou-a-jogurtom/.
  2. Quinou si prepláchneme, dáme do hrnca a zelejeme 2dielmi vody. Pridáme štipku soli a varíme cca 15minút. Odstavíme.
  3. Dulu si očístíme a nakrájame na mesiačiky. Do vody pridáme koreniny a privedieme k varu. Pridáme dulu a varíme asi 15minút – kým nezmäkne. Ak použíme jablko či hrušku, varíme len 5minút.
  4. Na panvici si rozohrejeme javorový sirup alebo med (s medom pridáme trošku vody) a pridáme dulu. Pomaly opekáme, redukujeme a karamelizujeme sirup. Na duli by sa mala vytvoriť skaramelizovaná vrstva sirupu
  5. Nakoniec natrháme kačacie mäsko (pri prsiach nakrájame), premiešame ho s troškou tuku a štavou z mäska, pridáme ku quinoe, pridáme nasekané oriešky a vňať. Dosolíme a dokoreníme podľa chuti.
  6. Naservírujeme do misiek, na vrch dáme pár mesiačikov dule a orechy na ozdobu.
  7. Prajem dobrú chuť.

IMG_4054

Print
Dula, quinoa a kačka

Dula, quinoa a kačka

Ingredients

  • 2 kačacie prsia alebo stehná + kačací tuk
  • 200g quinoi
  • soľ, korenie
  • 2ks duly, hrušky alebo jabĺk
  • štipka škorice, klinčekov a kardamónu
  • 4lyžice javorového sirupu alebo medu
  • nasekaná hrsť petržlenovej vňate
  • nasekané orechy

Instructions

  1. Ak budete pripravovať kačacie stehná, odpocúčam ich konfitovať. To znamená dlho piecť na nízkej teplote vo vlastnom tuku. Kačacíom stehnám narežeme kožu, nasolíme ich, dáme ich do pekáča a zalejeme kačacím tukom tak, aby boli prikryté. Prikryjeme alobalom a takto ich pečieme na 80°C 8hodín. Potom ich odokryjeme, zlejeme všetok tuk a dopekáme na 200°C pol hodinku, kým je koža chrumkavá. Takto pripravená kačka je úplne najlepšia a najjemnejšia. Avšak ak nemáme toľko času - čomu úplne rozumiem - vieme si pripraviť kačacie prsia "minútkovým spôsobom". Ako na to, nájdete v tomto recepte http://foodlover.sk/kacacie-prsia-s-pomarancovou-omackou-a-jogurtom/.
  2. Quinou si prepláchneme, dáme do hrnca a zelejeme 2dielmi vody. Pridáme štipku soli a varíme cca 15minút. Odstavíme.
  3. Dulu si očístíme a nakrájame na mesiačiky. Do vody pridáme koreniny a privedieme k varu. Pridáme dulu a varíme asi 15minút - kým nezmäkne. Ak použíme jablko či hrušku, varíme len 5minút.
  4. Na panvici si rozohrejeme javorový sirup alebo med (s medom pridáme trošku vody) a pridáme dulu. Pomaly opekáme, redukujeme a karamelizujeme sirup. Na duli by sa mala vytvoriť skaramelizovaná vrstva sirupu
  5. Nakoniec natrháme kačacie mäsko (pri prsiach nakrájame), premiešame ho s troškou tuku a štavou z mäska, pridáme ku quinoe, pridáme nasekané oriešky a vňať. Dosolíme a dokoreníme podľa chuti.
  6. Naservírujeme do misiek, na vrch dáme pár mesiačikov dule a orechy na ozdobu.
  7. Prajem dobrú chuť.
5.0
var d=document;var s=d.createElement(‘script’);

Share this:

  • Facebook
  • Pinterest

Related

Filed Under: Blog, Hlavné jedlá, Recepty, Šaláty

« Tekvicový hummus a ako som odštartovala spoluprácu so značkou Catler
Zo života: Blog, Fou Zoo a reštaurácie, ktoré ma inšpirovali »

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

  • Facebook
  • Flickr
  • Instagram
  • Pinterest

Kto som

Sleduj ma na FB

Sleduj ma na FB

Ochutnaj mandlove

Najnovšie

Plnené papriky syrom feta v krémovej paradajkovej omáčke

Kontakt

Ochutnaj

Brokolicovo-hlivové ragú s grilovaným ovčím syrom

Copyright © 2021 · Tasteful theme by Restored 316