FoodLover

prinášame pôžitok zo zdravého jedla

  • Blog
    • Recepty
      • Homemade
      • Raňajky
      • Šaláty
      • Polievky
      • Hlavné jedlá
      • Sladké potešenia
      • Slané pochúťky
    • Články
      • Zo života
      • Zdravá výzva
        • Jedálniček
        • Blog
        • Pravidlá pre rok 2016
        • O Whole30
  • Čo robím
    • Kurzy varenia
    • Catering
    • Produkty mandlove
  • O mne
    • Kto som
    • Príbeh
  • Kontakt
You are here: Home / Guest Post / Guest Post: Ľanový chlebík

Guest Post: Ľanový chlebík

26/03/2015 by FoodLover 1 Comment

V nadväznosti na minulotýždňový recept si dnes ukážeme prípravu ďalšieho chlebíku. Je vynikajúcou a bezpečnou alternatívou pre alergikov na orechy a lepok. Hviezdnu úlohu tu zohráva ľan, ktorému vďačíme za chuť, výživovú hodnotu a krásne nadýchaný vzhľad. Keď si predstavím koľko peňazí človek minie na škrobové a predražené vákuovo balené chleby v špecializovaných potravinách, tak Vás nemôžem nechať v štichu.
Tento recept je ešte rýchlejší ako Paleo chlebík, vyžaduje si len zlomok ingrediencií, ktoré navyše zaručene máte doma. Množstvo je uvedené na 4 krajce preto, lebo ľan je najlepšie konzumovať čo najčerstvejší. To znamená čerstvo pomlieť, krátko piecť a ideálne v ten deň skonzumovať. Samotné pečenie trvá menej ako 15 minút, pričom si ho stihnete pripraviť dokonca aj ráno behom týždňa. Je perfektný na večeru ako doplnok zdravých tukov a je veľmi kompaktný pokiaľ ide o slané olovranty vhodné do ruky. Stačí nahradiť soľ za kúsky tmavej čokolády, upiecť cesto v muffinových košíčkoch a máte sladkú desiatu. Fantázii sa medze nekladú :).
Nabije Vás zdravými tukmi vo forme ALA omega 3 (z ľanu) a mono-nenasýtenými mastnými kyselinami omega 9 (z olivového oleja), antioxidantmi, proteínmi, vlákninou, vitamínmi a vzácnymi stopovými prvkami. Navyše je šetrný k vašej peňaženke ak jednorázovo zainvestujete do veľkého balenia hnedého ľanu.
Lahodná chuť, poctivé ingrediencie a rýchla príprava, to všetko sú hodnoty obsiahnuté v našich receptoch, ktoré vyznáva každý FoodLover ;)

Ingrediencie: (4 krajce)

  • 100g ľanových semiačok
  • ½ – ¾ ČL sódy bikarbóny
  • ¼ ČL soli
  • 2 stredne veľké vajíčka (celé v najlepšej dostupnej kvalite)
  • 1 PL + 1 ČL extra panenského olivového oleja
  • 1 ČL nepasterizovaného jablčného octu
  • 2 ČL pravého medu

Postup:

  1. V kávovom mlynčeku si načerstvo pomelieme ľanové semiačka.
  2. Suché prísady vrátane čerstvo pomletého ľanu spojíme v miske.
  3. Vajíčka, olej, ocot a med jemne rozšľaháme na jednoliatu zmes.
  4. Vlejeme tekuté do suchých prísad a premiešame.
  5. Cesto vylejeme do vopred vymastenej formy na pečenie. Ja som použila dve srdiečkové formy s 10 cm polomerom.
  6. Pečieme 13-15 minút v predhriatej rúre na 180°C.
  7. Než ho pôjdeme jesť, chlebík treba nechať vychladnúť aspoň 5 minút, aby nám cesto išlo ľahšie vyklopiť.

photo 1 (4)

 

Share this:

  • Facebook
  • Pinterest

Related

Filed Under: Guest Post, Homemade, Pečivo a chlebíky, Raňajky, Recepty Tagged With: GF, LF, Paleo

« Citrusovo-gaštanová palacinková torta
Banány »

Trackbacks

  1. Perfektná tvarohová nátierka says:
    03/04/2015 at 12:40

    […] kombinácií s ľanovým pečivom, vajíčkom na mäkko tvorí skvelé raňajky či […]

    Log in to Reply

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

  • Facebook
  • Flickr
  • Instagram
  • Pinterest

Kto som

Sleduj ma na FB

Sleduj ma na FB

Ochutnaj mandlove

Najnovšie

Plnené papriky syrom feta v krémovej paradajkovej omáčke

Kontakt

Ochutnaj

Žĺtkové rezy

Copyright © 2021 · Tasteful theme by Restored 316