V nadväznosti na minulotýždňový recept si dnes ukážeme prípravu ďalšieho chlebíku. Je vynikajúcou a bezpečnou alternatívou pre alergikov na orechy a lepok. Hviezdnu úlohu tu zohráva ľan, ktorému vďačíme za chuť, výživovú hodnotu a krásne nadýchaný vzhľad. Keď si predstavím koľko peňazí človek minie na škrobové a predražené vákuovo balené chleby v špecializovaných potravinách, tak Vás nemôžem nechať v štichu.
Tento recept je ešte rýchlejší ako Paleo chlebík, vyžaduje si len zlomok ingrediencií, ktoré navyše zaručene máte doma. Množstvo je uvedené na 4 krajce preto, lebo ľan je najlepšie konzumovať čo najčerstvejší. To znamená čerstvo pomlieť, krátko piecť a ideálne v ten deň skonzumovať. Samotné pečenie trvá menej ako 15 minút, pričom si ho stihnete pripraviť dokonca aj ráno behom týždňa. Je perfektný na večeru ako doplnok zdravých tukov a je veľmi kompaktný pokiaľ ide o slané olovranty vhodné do ruky. Stačí nahradiť soľ za kúsky tmavej čokolády, upiecť cesto v muffinových košíčkoch a máte sladkú desiatu. Fantázii sa medze nekladú :).
Nabije Vás zdravými tukmi vo forme ALA omega 3 (z ľanu) a mono-nenasýtenými mastnými kyselinami omega 9 (z olivového oleja), antioxidantmi, proteínmi, vlákninou, vitamínmi a vzácnymi stopovými prvkami. Navyše je šetrný k vašej peňaženke ak jednorázovo zainvestujete do veľkého balenia hnedého ľanu.
Lahodná chuť, poctivé ingrediencie a rýchla príprava, to všetko sú hodnoty obsiahnuté v našich receptoch, ktoré vyznáva každý FoodLover ;)
Ingrediencie: (4 krajce)
- 100g ľanových semiačok
- ½ – ¾ ČL sódy bikarbóny
- ¼ ČL soli
- 2 stredne veľké vajíčka (celé v najlepšej dostupnej kvalite)
- 1 PL + 1 ČL extra panenského olivového oleja
- 1 ČL nepasterizovaného jablčného octu
- 2 ČL pravého medu
Postup:
- V kávovom mlynčeku si načerstvo pomelieme ľanové semiačka.
- Suché prísady vrátane čerstvo pomletého ľanu spojíme v miske.
- Vajíčka, olej, ocot a med jemne rozšľaháme na jednoliatu zmes.
- Vlejeme tekuté do suchých prísad a premiešame.
- Cesto vylejeme do vopred vymastenej formy na pečenie. Ja som použila dve srdiečkové formy s 10 cm polomerom.
- Pečieme 13-15 minút v predhriatej rúre na 180°C.
- Než ho pôjdeme jesť, chlebík treba nechať vychladnúť aspoň 5 minút, aby nám cesto išlo ľahšie vyklopiť.
[…] kombinácií s ľanovým pečivom, vajíčkom na mäkko tvorí skvelé raňajky či […]