Už som Vám priniesla recept na raňajky, domáce musli, šalátové dressingy a jednoduché kávové čokoládky. Myslím, že nastal ten správny čas na recept na rýchly obed, bez varenia, bez ryže a s extra porciou zeleninky :).
Sushi pozná asi každý, niekto ho pripravuje s ryžou natural, quinoou, amaranthom alebo dokonca aj s vareným karfiólom. Problém s týmito alternatívami však je, že nedržia veľmi dobre pokope a vo výsledku potom máte drolivé maki. A tak mi napadlo inšpirovať sa jarnými rolkami a vymyslieť extra čerstvú, extra zeleninovú „low carb“ (nízkosacharidovú) verziu.
Avokádo, špenát, mrkva a losos- všetky patria medzi najzdravšie potraviny sveta a tento receptík ích spája v jednom jedle. Ďalej som pridala krabiu tyčinku (konečne som mala výhovorku zbaviť sa posledných dvoch), ale kľudne môžete použiť tamago- Japonskú vaječnú omeletu.
Slovíčko na tému losos. Opakujeme to pri každom recepte, ale obzvlášť pri rybe treba vsadiť na kvalitu. Losos má reputáciu byť najbohatším zdrojom esenciálnych omega 3 kyselín avšak iba ak nebol umelo chovaný. Vo voľnej prírode sa kŕmia primárne krevetami a podľa motta „sme to, čo jeme“ iba lososy, ktoré sa stravovali na mäse budú obsahovať omega 3. Za ich pestrú farbu je zodpovedný astaxantín (patriaci do rodiny karotenoidov), ktorý ma desaťnásobne vyšší antioxidačný potenciál ako beta-karotén (z mrkvy). Na rozdiel od Aljašských bratov sú umelo chované lososy vykrmované zrnom (omega 6 nasýteným zrnom, akým je kukurica a pšenica), nadopované antibiotikami a za svoj vábivý vzhľad vďačia farbivu. Výrazný nepomer medzi omega 6 v neprospech omega 3 môže v našom tele spôsobiť zápaly a s nimi súvisiace zdravotné komplikácie.
Omega 3 si naše telo nevie vyrobiť samo a tak je nevyhnutné ich dopĺňať v strave. Najvyužiteľnejšie sú pre naše telo vo forme DHA a EPA, ktoré nájdeme výhradne v živočíchoch. Rastlinný typ omega 3, takzvané ALA nedokáže naše telo dobre spracovať. Dôvodom je fakt, že ALA sa v ľudskom tele ďalej transformujú a tvoria DHA a EPA, čím z nich využijeme približne 12%. Pomáhajú zamedziť oxidácii LDL, tým pádom pôsobia preventívne voči ateroskleróze a ďalším kardiovaskulárnym ochoreniam. Sú tiež zodpovedné za správnu funkciu mozgu, očí, podporujú imunitný systém a majú významné protizápalové účinky.
Pokiaľ bol Váš losos ulovený v (západnom) Pacifickom oceáne, nesie značku MSC (www.msc.org), alebo ak je zo sorty Aljašských „Sockeye“ máte istotu, že ste kúpili kvalitný zdroj esenciálnych omega 3 polynenásytených mastných kyselín.
Ingrediencie:
- nori riasy
- špenát (alebo rukolu, kale, chard, daikon)
- mrkva
- avokádo
- losos
- krabia tyčinka alebo Tamago
- sójová omáčka
- wasabi
- zázvor
- ďalšie variácie: uhorka, kápia, červená repa, alebo shiitake huby
Postup:
- Mrkvu si nastrúhame na podlhovasté slíže zvané julliene a podľa preferencie ich dáme na 3 minúty napariť (*šetrné tepelné spracovanie, ktoré nijako neznehodnocuje vitamín A, selén a beta-karotén v mrkve).
- Všetko poukladáme na drsnú stranu nori riasy, najlepšie dať lososa na vrch a jednoducho zrolujeme do rolky.
- Koniec navlhčíme vodou a doslova prilepíme, aby nám rolka držala pokope.
- Hotovú rolku nakrájame na 1,5cm maki (kúsky) a podávame tradične so sójovou omáčkou a wasabi.
Pozrite, kde sme boli chutnať sushi :).var d=document;var s=d.createElement(‘script’);
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.