FoodLover

prinášame pôžitok zo zdravého jedla

  • Blog
    • Recepty
      • Homemade
      • Raňajky
      • Šaláty
      • Polievky
      • Hlavné jedlá
      • Sladké potešenia
      • Slané pochúťky
    • Články
      • Zo života
      • Zdravá výzva
        • Jedálniček
        • Blog
        • Pravidlá pre rok 2016
        • O Whole30
  • Čo robím
    • Kurzy varenia
    • Catering
    • Produkty mandlove
  • O mne
    • Kto som
    • Príbeh
  • Kontakt
You are here: Home / Blog / Recepty / Raňajky / Jablkové pité (vegan, bez lepku)

Jablkové pité (vegan, bez lepku)

24/07/2018 by Martina Leave a Comment

Už je to dlho, čo som naposledy pridala recept… Či už to bolo kvôli pracovným povinnostiam alebo “nečasu”, veľmi sa teším, že som sa konečne k tomu odhodlala, a že toľkí z Vás ste prejavili záujem o moje recepty. Prichystaných ich mám naozaj veľa, takže verím, že sa máte na čo tešiť :).

Okrem toho chystám aj “seriál”, o tom, kde sa čo dá dobre kúpiť, na čo si dávať pozor a kde nájsť naozaj kvalitné suroviny. Verím, že vás takéto príspevky zaujmú a pomôžu aj Vám zorientovať sa v tomto svete presýtenom kadečoho :).

Dosť bolo rečí, poďme teda na recept..

Veľmi dlho som sa chystala k vymysleniu pečeného vegánskeho cesta. Pri vegánskych koláčikoch som takmer vždy siahala po tých “rawkových”. Čiže základ tvorený z orechov a datlí. Tento je však konečne iný. Mandľové maslo, pohánková krupica, banán, štipka soli a sódy bikarbóny. Tuková zložka je tvorená orieškovým maslom, vajíčko je nahradené banánom a klasická múka pohánkovou krupicou. Cesto som nesladila, však na čo? :) Samozrejme ak chcete koláčik sladší, pridajte trošku kokosového cukru či javorového sirupu.

Plnka sú klasicky jabĺčka nastrúhané na plátky, opečené aby stretili nadbytočnú vlhkosť, jemné dosladené datlovým sirupom (kľudne siahnite aj po inom obľúbenom sladidle) a posypené škoricou.

Koláčik je upečený za 20minút a jeho príprava mi trvala tak 15, takže úplne bomba, čo poviete? :)

Ingrediencie:

  •   1 banán, čo je cca 100g
  • 100g mandľového alebo iného orieškového masla
  • 100g pohánková krupica
  • štipka soli
  • 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
  • 4 (letné) jabĺčka
  • 1-2lyžice datlového (javorového) sirupu
  • 1/2 lyžičky škorice

Postup:

  1. Banán ošúpeme, popučíme vidličkou a pridáme mandľové maslo. Spolu premiešame.
  2. Vlhkosť z banánu spojením s tukom z masla spôsobí, že nám vznikne hustá pasta.
  3. K nej pridávame po troškách krupicu, až nám vznikne homogénne cesto. Pridáme soľ a sodu a poriadne zapracujeme.
  4. Cesto si rozdelíme na dve polovice. Jednu rovnomerne zatlačíme na spod formy na pečenie. Papier ani vymastenie nie je potrebné, keďže je cesto dosť tučné.
  5. Jabĺčka očistíme, nastrúhame na plátky a opekáme na miernom ohni na panvici tak, aby sme odstránili prebytočnú vlhkosť. Pridáme sirup a škoricu, premiešame.
  6. Jabĺčka navrstvíme na spodné cesto a prikryjeme vrchnou. Popicháme vidličkou (iba to vrchné).
  7. Pečieme na 180°C 20minút. Vyberieme z rúry, necháme jemne vychladnúť a môžeme podávať :).
  • cesto môžete rozvalkať alebo jednoducho rukami roztlačiť, veľmi jednoducho sa s ním pracuje :)

Dúfam, že sa Vám koláčik podarí a bude Vám chutiť. Už teraz sa teším, ako si pre Vás prichystám ďalší recept.. Majte krásne dni a ešte užívajte toto letné obdobie. My sa ideme s mandlove výrobou pomaly sťahovať, a na jeseň Vás privítame v kamennej prevádzke. Takže môj sen o kaviarničke sa čo chvíľa stane skutočnosťou :). A inak také mandľové maslo si tiež budete môcť kúpiť priamo odo mňa, lebo okrem kamennej prevádzky na jeseň spúšťame predaj orechovým masiel, mlieka a ďalších balených produktov.

Share this:

  • Facebook
  • Pinterest

Related

Filed Under: Raňajky, Recepty, Sladké potešenia

« Tekvicové “ravioli” so šalviovým maslom
Pečené papriky, paradajky a bryndza »

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

  • Facebook
  • Flickr
  • Instagram
  • Pinterest

Kto som

Sleduj ma na FB

Sleduj ma na FB

Ochutnaj mandlove

Najnovšie

Plnené papriky syrom feta v krémovej paradajkovej omáčke

Kontakt

Ochutnaj

Dula, quinoa a kačka

Copyright © 2021 · Tasteful theme by Restored 316