FoodLover

prinášame pôžitok zo zdravého jedla

  • Blog
    • Recepty
      • Homemade
      • Raňajky
      • Šaláty
      • Polievky
      • Hlavné jedlá
      • Sladké potešenia
      • Slané pochúťky
    • Články
      • Zo života
      • Zdravá výzva
        • Jedálniček
        • Blog
        • Pravidlá pre rok 2016
        • O Whole30
  • Čo robím
    • Kurzy varenia
    • Catering
    • Produkty mandlove
  • O mne
    • Kto som
    • Príbeh
  • Kontakt
You are here: Home / Blog / Články / Paleo banánový chlebík alebo milujeme #sladké vol.1

Paleo banánový chlebík alebo milujeme #sladké vol.1

26/05/2015 by Martina 1 Comment

Voňavý, šťavnatý a príjemne sladký banánový chlebík… Toto sú presne tie prívlastky, ktoré sa mi spájajú s americkým banana bread. A presne taký je aj ten náš! :)

Naviac je plný vlákniny z ľanových semiačok a kokosovej múky, zdravo tučný z kokosového oleja a mlieka, no a prirodzene sladký len od banánov. Jednoducho je to sladkosť vytvorená len z tých najlepších ingrediencií. Dochutiť si ho môžete napríklad sušenými figami alebo datlami, kúskami orieškov, či čokolády.

Ja mám na tento chlebík teraz dosť veľkú slabosť- skúšala som už 3 jeho verzie… Tento chlebík si jednoducho musíte upiecť. Predstavuje ideálnu voľbu nielen ku káve :)!

IMG_8812

Ingrediencie: (chlebíková forma veľkosti 10x20cm alebo 6-8 “muffinov”)

  • 2 banány
  • 2 vajíčka
  • 50g kokosového oleja
  • 50g kokosového mlieka
  • 50g kokosovej múky
  • 30g drtených zlatých ľanových semiačok
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžica jablčného octu
  • štipka soli
  • 1 lyžička škorice
  • hrsť nasekaných vlašských orechov
  • 20g kvalitnej čokolády (ja som použila Lyra Santander 85% – treba podporiť slovenskú kvalitu :) )
  • 3 (=cca 20g) malé sušené figy

IMG_8818

Postup:

Na tomto recepte je perfektné, že ho viete jednoducho pripraviť pomocou vidličky a stierky – žiadne mixovanie nie je potrebné :).

  1. Vidličkou rozpučíme banány na kašu.
  2. Pridáme kokosové mlieko, vajíčka a tekutý kokosový olej. Poriadne premiešame vidličkou.
  3. Nakoniec pridáme jablčný ocot a ešte raz premiešame.
  4. V oddelenej miske si zmiešame kokosovú múku, ľanové semiačka, sódu, soľ a škoricu.
  5. Túto zmes pridáme do tej tekutej a poriadne premiešame stierkou, alebo inou obľúbenou pomôčkou. Malo by Vám vzniknúť dosť husté cesto.
  6. Nakoniec pridáme nasekané orechy, figy a čokoládu.
  7. Cesto preložíme do chlebíkovej formy (“muffin” formy) vymastenej kokosovým olejom, alebo vystlanej papierom na pečenie.
  8. Pečieme na 175°C približne 30 minút. Chlebík necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke – tak chutí najlepšie :).

Variácie:

  • figy a vlašské orechy nahradíme sušenými datlami a praženými lieskovcami
  • namiesto škorice použíjeme 1/2 vanilkového lusku a kokosové mlieko nahradíme domácim mandľovým nápojom :) – vznikne tak perfektný vanilkový chlebík

IMG_8808

 

V chlebíkovej verzii:

IMG_8799

Pýtate sa, čo je to navrchu? O chvíľu sa to dozviete :).

document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);