Voňavý, šťavnatý a príjemne sladký banánový chlebík… Toto sú presne tie prívlastky, ktoré sa mi spájajú s americkým banana bread. A presne taký je aj ten náš! :)
Naviac je plný vlákniny z ľanových semiačok a kokosovej múky, zdravo tučný z kokosového oleja a mlieka, no a prirodzene sladký len od banánov. Jednoducho je to sladkosť vytvorená len z tých najlepších ingrediencií. Dochutiť si ho môžete napríklad sušenými figami alebo datlami, kúskami orieškov, či čokolády.
Ja mám na tento chlebík teraz dosť veľkú slabosť- skúšala som už 3 jeho verzie… Tento chlebík si jednoducho musíte upiecť. Predstavuje ideálnu voľbu nielen ku káve :)!
Ingrediencie: (chlebíková forma veľkosti 10x20cm alebo 6-8 “muffinov”)
- 2 banány
- 2 vajíčka
- 50g kokosového oleja
- 50g kokosového mlieka
- 50g kokosovej múky
- 30g drtených zlatých ľanových semiačok
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžica jablčného octu
- štipka soli
- 1 lyžička škorice
- hrsť nasekaných vlašských orechov
- 20g kvalitnej čokolády (ja som použila Lyra Santander 85% – treba podporiť slovenskú kvalitu :) )
- 3 (=cca 20g) malé sušené figy
Postup:
Na tomto recepte je perfektné, že ho viete jednoducho pripraviť pomocou vidličky a stierky – žiadne mixovanie nie je potrebné :).
- Vidličkou rozpučíme banány na kašu.
- Pridáme kokosové mlieko, vajíčka a tekutý kokosový olej. Poriadne premiešame vidličkou.
- Nakoniec pridáme jablčný ocot a ešte raz premiešame.
- V oddelenej miske si zmiešame kokosovú múku, ľanové semiačka, sódu, soľ a škoricu.
- Túto zmes pridáme do tej tekutej a poriadne premiešame stierkou, alebo inou obľúbenou pomôčkou. Malo by Vám vzniknúť dosť husté cesto.
- Nakoniec pridáme nasekané orechy, figy a čokoládu.
- Cesto preložíme do chlebíkovej formy (“muffin” formy) vymastenej kokosovým olejom, alebo vystlanej papierom na pečenie.
- Pečieme na 175°C približne 30 minút. Chlebík necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke – tak chutí najlepšie :).
Variácie:
- figy a vlašské orechy nahradíme sušenými datlami a praženými lieskovcami
- namiesto škorice použíjeme 1/2 vanilkového lusku a kokosové mlieko nahradíme domácim mandľovým nápojom :) – vznikne tak perfektný vanilkový chlebík
V chlebíkovej verzii:
Pýtate sa, čo je to navrchu? O chvíľu sa to dozviete :).
document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);
[…] to by som asi nemala ani spomenúť, ako skvelo chutí na banánovom chlebíku, alebo po pridaní štipky soli.. Slaný karamel bol isto vymyslený v nebi (či […]