FoodLover

prinášame pôžitok zo zdravého jedla

  • Blog
    • Recepty
      • Homemade
      • Raňajky
      • Šaláty
      • Polievky
      • Hlavné jedlá
      • Sladké potešenia
      • Slané pochúťky
    • Články
      • Zo života
      • Zdravá výzva
        • Jedálniček
        • Blog
        • Pravidlá pre rok 2016
        • O Whole30
  • Čo robím
    • Kurzy varenia
    • Catering
    • Produkty mandlove
  • O mne
    • Kto som
    • Príbeh
  • Kontakt
You are here: Home / Blog / Recepty / Hlavné jedlá / Panenka, pečený sladký zemiak a šípkovo-jabĺčková omáčka

Panenka, pečený sladký zemiak a šípkovo-jabĺčková omáčka

12/02/2016 by Martina 1 Comment

Valentín sa nám už naozaj blíži, tak by som Vás chcela inšpirovať ešte jednou lahôdkou :). Ak náhodou tento rok chcete Vašu polovičku (alebo len seba) obdarovať vlastnoručne uvarenou romantickou večerou, tento receptík sa Vám pravdepodobne zíde :). Práve takéto sladko-slané kombinácie sú ako stvorené pre dni plné lásky.

Na prvý pohľad sa môže zdať toto jedlo zložité na prípravu, ale opak je pravdou. Naozaj potrebujete len pár ingrediencií, trošičku sa posnažiť, a môžete doma pripraviť naozaj krásnu večeru pre Vašich milovaných :).

IMG_1441

Ingrediencie: (pre 2 osoby – zaľúbené :) )

mäsko:

  • 300g bravčovej panenky vcelku
  • 1 lyžička masti/kokosového alebo olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

pečený sladký zemiak:

  • 2 sladké zemiaky
  • štipka soli a čierneho korenia
  • štipka škorice
  • 1 lyžička masla/kokosového oleja

šípkovo-jabĺčková omáčka:

  • 1 jablko
  • 1 lyžička masla/kokosového oleja
  • štipka škorice
    • 1 lyžička poctivého šípkového džemu (dá sa samozrejme použiť aj džem z iného ovocia :) )

na ozdobenie:

  • odložené kúsky jabĺčka z omáčky
  • bylinky
  • čerstvé bobulové ovocie

IMG_1438

Postup:

  1. Sladké zemiaky umyjeme, osušíme a zabalíme na pevno do alobalu. Vložíme do rúry a takto pečieme asi 60 minút do úplneho zmäknutia.
  2. Medzitým si očistíme jabĺčko, nakrájame ho na mesiačiky a opekáme na panvici s maslom a kokosovým olejom. Keďže chceme aby bolo skaramelizované, opekáme ho na silnom plameni. Po asi 5 minútach si pár kúskov odložíme nabok, tie použijeme na dozdobenie.
  3. Jabĺčka poškoricujeme a podlejeme troškou vody. Stíšime plameň a dusíme do zmäknutia. Jabĺčka rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme džem. Premiešame a omáčku prepasírujeme cez sitko.
  4. Po hodine zemiak vyberieme z rúry, priečne prerežeme, otvoríme a poriadne osolíme, okoreníme a dochutíme škoricou. Pridáme plátok masla, alebo kokosového oleja. Vložíme do rúry ešte na pár minút – napríklad spolu s panenkou (tá tiež v ďalšom kroku ide do rúry).
  5. Bravčovú panenku si umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme. Vcelku ju sprudka opečieme z každej strany a vložíme do rozohriatej rúry na 200° na 8-10 minút.
  6. Mäsko aj zemiak vyberieme z rúry. Panenku pred krájaním necháme odležať asi 5 minút. Nakrájame a môžeme podávať.

 

Prajem Vám krásneho Valentína plného lásky, darčekov a dobrého jedla :)!

Print
Panenka, pečený sladký zemiak a šípkovo-jabĺčková omáčka

Panenka, pečený sladký zemiak a šípkovo-jabĺčková omáčka

Ingredients

    mäsko:
  • 300g bravčovej panenky vcelku
  • 1 lyžička masti/kokosového alebo olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
    pečený sladký zemiak:
  • 2 sladké zemiaky
  • štipka soli a čierneho korenia
  • štipka škorice
  • 1 lyžička masla/kokosového oleja
    šípkovo-jabĺčková omáčka:
  • 1 jablko
  • 1 lyžička masla/kokosového oleja
  • štipka škorice
  • 1 lyžička poctivého šípkového džemu (dá sa samozrejme použiť aj džem z iného ovocia :) )
    na ozdobenie:
  • odložené kúsky jabĺčka z omáčky
  • bylinky
  • čerstvé bobulové ovocie

Instructions

  1. Sladké zemiaky umyjeme, osušíme a zabalíme na pevno do alobalu. Vložíme do rúry a takto pečieme asi 60 minút do úplneho zmäknutia.
  2. Medzitým si očistíme jabĺčko, nakrájame ho na mesiačiky a opekáme na panvici s maslom a kokosovým olejom. Keďže chceme aby bolo skaramelizované, opekáme ho na silnom plameni. Po asi 5 minútach si pár kúskov odložíme nabok, tie použijeme na dozdobenie.
  3. Jabĺčka poškoricujeme a podlejeme troškou vody. Stíšime plameň a dusíme do zmäknutia. Jabĺčka rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme džem. Premiešame a omáčku prepasírujeme cez sitko.
  4. Po hodine zemiak vyberieme z rúry, priečne prerežeme, otvoríme a poriadne osolíme, okoreníme a dochutíme škoricou. Pridáme plátok masla, alebo kokosového oleja. Vložíme do rúry ešte na pár minút – napríklad spolu s panenkou (tá tiež v ďalšom kroku ide do rúry).
  5. Bravčovú panenku si umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme. Vcelku ju sprudka opečieme z každej strany a vložíme do rozohriatej rúry na 200° na 8-10 minút.
  6. Mäsko aj zemiak vyberieme z rúry. Panenku pred krájaním necháme odležať asi 5 minút. Nakrájame a môžeme podávať.
5.0

 d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);