FoodLover

prinášame pôžitok zo zdravého jedla

  • Blog
    • Recepty
      • Homemade
      • Raňajky
      • Šaláty
      • Polievky
      • Hlavné jedlá
      • Sladké potešenia
      • Slané pochúťky
    • Články
      • Zo života
      • Zdravá výzva
        • Jedálniček
        • Blog
        • Pravidlá pre rok 2016
        • O Whole30
  • Čo robím
    • Kurzy varenia
    • Catering
    • Produkty mandlove
  • O mne
    • Kto som
    • Príbeh
  • Kontakt
You are here: Home / Blog / Špaldové ricottovo-špenátové tortellini, šalviové maslo a parmezánový chips

Špaldové ricottovo-špenátové tortellini, šalviové maslo a parmezánový chips

05/07/2016 by Martina Leave a Comment

Cestoviny sú jedno z tých jedál, ktoré si odopieram už nejaké to dlhšie obdobie :D.. Kedysi som ich naozaj milovala, ale keď som prešla na nízkosacharidovú stravu, cestoviny sa pre mňa stali úplne tabu.. V poslednom období som však začala sem-tam papať jedlá zo špaldovej múky.. Predsalen nie som celiatik, a teda úplne vynechať lepok zo stravy nie je najlepší nápad..

A tak som si povedala, že prečo nevyskúšať urobiť cestoviny z celozrnnej špaldovej múky na jeden z mojich naobľúbenejších spôsobov :). Tento receptík som robila aj v MasterChefovi v semifinále, teda jeho obdobnú verziu :). Kombinácia špenátu a ricotty je jedna z najznámejších talianskych kombinácií, a s šalviou, parmezánom a sušenými paradajkami vytvára dokonalý gurmánsky zážitok.

Cesto zo špaldovej múky sa správa veľmi podobne ako to z pšeničnej. A tak stačí skvelý základný recept na cestoviny a zdravšie domáce cestoviny si môžete pripraviť na milión spôsobov.. Na 100g múky potrebujete jedno vajíčko, trošku oleja, pár minút práce a cesto je na svete :).

IMG_2415

Ingrediencie: (cca 4porcie)

základné cesto:

  • 200g hladkej celozrnnej špaldovej múky (samozrejme sa dá aj z bielej, ale tak celozrnná je celozrnná :))
  • 2 vajíčka
  • 1-2lyžice olivového oleja
  • štipka soli

ricottovo-špenátová plnka:

  • 100g čerstvého/mrazeného špenátu – spariť, vyžmýkať a nasekať na jemno (zostane cca 50g)
  • 200g ricotty
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • štipka muškátového oriešku
  • lyžica nasekaných sušených paradajok

parmezánové chipsy:

  • najemno nastrúhaný parmezán

šalviové maslo:

  • 1lyžica masla/porcia
  • pár lístkov čerstvej šalvie

Postup:

  1. Na cesto jednoducho spracujeme všetky suroviny pomocou mixéra alebo rukou. Cesto dáme do chladničky aspoň na 1hodinu (ja som ho tam mala celý deň).
  2. Na plnku zmiešame všetky ingrediencie a dochutíme podľa potreby.
  3. Cesto spracujeme pomocou strojčeka na cestoviny alebo vyválkame valčekom. Vykrajujeme krúžky s priemerom aspoň 7cm, plníme ich plnkou, kraje natrieme žĺtkom, spojíme na polmesiačik a špičky opäť spojíme žĺtkom. *** to je teda opis postupu :D *** No lepšie to vidno na fotkách nižšie..
  4. Z nastrúhaného parmezánu urobíme malé kôpky na papier na pečenie a pečieme 7minút na 180°C. Necháme vychladnúť.
  5. Varíme vo vode s troškou oleja cca 4-5minút (dĺžka varenia závisí od hrúbky cesta). Scedíme.
  6. Na panvici si rozpustíme maslo, pridáme šalviu a cestoviny. Chvíľku opekáme a môžeme servírovať.
  7. Na vrch dáme parmezánové chipsy a bazalku. Dobrú chuť.

IMG_2408

 

parmezánové chipsy a plnenie tortellín :)

parmezánové chipsy a plnenie tortellín :)

Print
Špaldové ricottovo-špenátové tortellini, šalviové maslo a parmezánový chips

Špaldové ricottovo-špenátové tortellini, šalviové maslo a parmezánový chips

Ingredients

    základné cesto:
  • 200g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 2 vajíčka
  • 1-2lyžice olivového oleja
  • štipka soli
    ricottovo-špenátová plnka:
  • 100g čerstvého/mrazeného špenátu - spariť, vyžmýkať a nasekať na jemno (zostane cca 50g)
  • 200g ricotty
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • štipka muškátového oriešku
  • lyžica nasekaných sušených paradajok
    parmezánové chipsy:
  • najemno nastrúhaný parmezán
    šalviové maslo:
  • 1lyžica masla/porcia
  • pár lístkov čerstvej šalvie

Instructions

  1. Na cesto jednoducho spracujeme všetky suroviny pomocou mixéra alebo rukou. Cesto dáme do chladničky aspoň na 1hodinu (ja som ho tam mala celý deň).
  2. Na plnku zmiešame všetky ingrediencie a dochutíme podľa potreby.
  3. Cesto spracujeme pomocou strojčeka na cestoviny alebo vyválkame valčekom. Vykrajujeme krúžky s priemerom aspoň 7cm, plníme ich plnkou, kraje natrieme žĺtkom, spojíme na polmesiačik a špičky opäť spojíme žĺtkom. *** to je teda opis postupu :D *** No lepšie to vidno na fotkách nižšie..
  4. Z nastrúhaného parmezánu urobíme malé kôpky na papier na pečenie a pečieme 7minút na 180°C. Necháme vychladnúť.
  5. Varíme vo vode s troškou oleja cca 4-5minút (dĺžka varenia závisí od hrúbky cesta). Scedíme.
  6. Na panvici si rozpustíme maslo, pridáme šalviu a cestoviny. Chvíľku opekáme a môžeme servírovať.
  7. Na vrch dáme parmezánové chipsy a bazalku. Dobrú chuť.
5.0
d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);