FoodLover

prinášame pôžitok zo zdravého jedla

  • Blog
    • Recepty
      • Homemade
      • Raňajky
      • Šaláty
      • Polievky
      • Hlavné jedlá
      • Sladké potešenia
      • Slané pochúťky
    • Články
      • Zo života
      • Zdravá výzva
        • Jedálniček
        • Blog
        • Pravidlá pre rok 2016
        • O Whole30
  • Čo robím
    • Kurzy varenia
    • Catering
    • Produkty mandlove
  • O mne
    • Kto som
    • Príbeh
  • Kontakt
You are here: Home / Blog / Recepty / Hlavné jedlá / Valentínske menu

Valentínske menu

13/02/2015 by Martina 1 Comment

Srdiečka z čerstvého ovčieho syra, cukinové fettuccine a kokosovo-vanilkové créme brulée…

Tomuto sa povie perfektné doma pripravené valentínske papaníčko. Je mi úplne jasné, že mnohí z Vás (asi aj ja) budú Valentína “oslavovať” niekde vonku, ale tieto jedlá určite niekedy vyskúšajte, jednoznačne stoja za to! :)

A to créme brulée je takto tisíckrát lepšie ako so smotanou <3

 

Ingrediencie sú vždy pre 2 osoby.

Predjedlo

syrove srdiecka

Syrové srdiečka

Ingrediencie:

  • 100g ovčieho syra (môžete použiť aj iný)
  • soľ, korenie a červená paprika
  • olivový olej
  • tymián alebo iná bylinka na ozdobu

Postup:

  1. Servírovací tanier posypeme červenou paprikou a odložíme nabok.
  2. Z tenkého plátku syra vykrojíme 2 srdiečka a položíme ich na pripravený tanier.
  3. Posolíme, okoreníme a jemne polejeme olivovým olejom.

 

Hlavné jedlo

fettuccine

Cukinové fettuccine

Výhodou je, že na pripravenie fettuccín z cukiny Vám stačí doska na krájanie a ostrý nôž :).

Ingrediencie:

  • 2 cukiny
  • 1 stredne veľká cibuľa (najlepšie šalotka)
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 stopky mladého zeleru
  • 50g sušenej šunky alebo slaniny
  • 200g bravčovej panenky
  • 100g cherry rajčín
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica olivového / kokosového oleja

+ parmezán (nemusí byť)

Postup:

  1. Cibuľku, cesnak, šunku a zeler nakrájame najemno a zľahka opekáme 2-3 minúty.
  2. Pridáme panenku nakrájanú na jemné plátky a opekáme ďalšie 2 minúty za stáleho miešania.
  3. Rozpolené rajčiny pridáme do panvice a opekáme ďalšie 2 minúty.
  4. Medzitým nakrájame fettucini. Cukinu rozkrojíte na tretiny a pozdĺžne na polovicu. Vzniknuté časti krájame na jemné prúžky.
  5. Cukinu pridáme do panvice a opekáme poslednú minútu za stáleho miešania.
  6. Nakoniec pridáme pretlak a premiešame.
  7. Môžeme servírovať.

 

Dezert

creme brulee

Kokosovo-vanilkové créme brulée

Ingrediencie:

  • 300ml kvalitného kokosového mlieka
  • 3 žĺtka (najlepšie z vajec z voľného výbehu)
  • 1/2 vanilkového struku
  • 30g kokosového alebo palmového cukru
  • pár kvapiek stévie ak chcete krém osladiť

Postup:

  1. Rúru predohrejeme na 150°C a pripravíme plech v ktorom budeme “piecť” misky s créme brulée.
  2.  Mlieko dáme do hrnčeka spolu s vanilkou a necháme zovrieť.
  3. Medzitým v miske rozmiešame žĺtka metličkou.
  4. Z mlieka vyberieme vanilku a pomaly za stáleho miešania ho pridávame k žĺtkam.
  5. Krém vylejeme do zapekacích misiek a položíme ich na pripravený plech (vrstva krému by mala mať cca 1cm).
  6. Do plechu nalejeme vrelú vodu do polovice zapekacích misiek.
  7. Pečieme v rúre 45-50 minút. Povrch pudingov by mal byť pevný, ale mali by zostať jemné a krémové.
  8. Pred podávaním chladíme aspoň 2 hodiny. Nakoniec pudingy posypeme kokosovým alebo palmovým cukrom a pomocou zápalnej pištole vytvoríme karamel.

Ak nemáte takúto pištol, tento krém chutí výnimočne aj s tekutým medom alebo čokoládou :).} else {