FoodLover

prinášame pôžitok zo zdravého jedla

  • Blog
    • Recepty
      • Homemade
      • Raňajky
      • Šaláty
      • Polievky
      • Hlavné jedlá
      • Sladké potešenia
      • Slané pochúťky
    • Články
      • Zo života
      • Zdravá výzva
        • Jedálniček
        • Blog
        • Pravidlá pre rok 2016
        • O Whole30
  • Čo robím
    • Kurzy varenia
    • Catering
    • Produkty mandlove
  • O mne
    • Kto som
    • Príbeh
  • Kontakt
You are here: Home / Blog / Články / Zo života: Blog, Fou Zoo a reštaurácie, ktoré ma inšpirovali

Zo života: Blog, Fou Zoo a reštaurácie, ktoré ma inšpirovali

14/01/2017 by Martina Leave a Comment

Pamätám sa, akoby to bolo včera, keď som ešte študovala a brigádovala v banke. Každý večer som si doma pripravovala jedlo na ďalší deň. Ráno som si zvykla robievať lievance, ktoré sme s bratom jedávali v práci na raňajky. Sledovala som rôzne zahraničné blogy a hovorila si, že by som chcela tiež robiť niečo podobné. Bola som vtedy tretiačka na fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. Zo všetkých blogov ma najviac zaujal práve The Healthy Foodie. Bolo to už v období, kedy som sa začala zaujímať o nízkosacharidovú stravu kvôli mojim zdravotným problémom. Autorkou je žena, ktorá si prešla brutálnou životnou premenou. Takmer všetky jej recepty boli bez lepku a laktózy so silnou „paleo príchuťou”. Zrovna na jej blogu som začala prvý krát vnímať pojem paleo. Jej recepty okrem toho, že boli zdravé, boli neskutočne zaujímavé a krásne nafotené. Vyvolali vo mne okamžite túžbu robiť niečo krajšie ako sa pozerať na čísla v Exceli. Práve ona mi ukázala, že aj keď pracujete s prirodzenými surovinami, dá sa vytvoriť naozaj všetko, a častokrát ešte v lepšej variante :).

PALEO-HOME-COOKING-COVER-LARGE

Ak nemáte problém s angličtinou nájdete tu naozaj všetko :).. Jednoduché raňajky, obedy, večere, dezerty.. Cesto na pizzu z karfiolu, “linecké” cesto z kokosovej či mandľovej múky, prípravu domácich orieškových masiel a mliek <3. Keď táto autorka vydala knihu, vedela som, že ju musím mať. Na poličke mi leží už niekoľko mesiacov a ja dúfam, že čoskoro z nej čosi pripravím a podelím sa o to s Vami :).

fouzoonov-1479317653-40

Datľový koláčik, nashi hruška, miso karamel, čokoláda

Práve tu som objavila mandľové mlieko a orieškové maslá, kreatívne zeleninové prílohy a mnohé ďalšie. V tom čase som naozaj jedla iba to, čo som si navarila. Až na jednu výnimku. Bola som taká, že ak ma chytila na niečo chuť, jednoducho som si pozrela ako sa to pripravuje, kúpila na to suroviny a doma si to pripravila. Či už to bola talianska kuchyňa, steak alebo sushi. Na druhú stranu môj brat mal vždy záľubu chodiť sa stravovať mimo domu. A práve jediná reštaurácia, ktorú som vždy túžila v Bratislave navštíviť bola Fou Zoo. Bol to vtedy pre mňa doslova sen. Predtým ako sme ju návštivili sme čosi z ich tvorby ochutnali na Gurmán Feste. No to vo mne vyvolalo nadšenie a ešte väčšiu chuť tam ísť. A tak sme sa s bratom raz rozhodli, že aj napriek tomu, že sme študenti a tento typ reštaurácie je pre nás nedostupný, tak Fou Zoo jednoducho musíme ísť vyskúšať. Verili sme, že ten gurmánsky zážitok bude stáť za to (podľa môjho FB som našla, že to bolo v septembri 2013).

moja prvá návšteva Fou Zoo

moja prvá návšteva Fou Zoo

A to rozhodne stál. Doteraz si pamätám aké to bolo, prvý krát zažiť niečo tak chuťovo jedinečné. S bratom sme si povyberali niekoľko jedál a navzájom ich ochutnávali. Pamätám si na gyozu, kačku, šalátik z morských rias, mochi zmrzlinu a najmä na úplny záver večera čokoládovú guľu. Teda myslela som si, že to bude topka. Potom sa nás však spýtali, či sa chceme pozrieť do kuchyne. Sám Miško Konrád nám to tam ukázal, a ja som z toho bola totálne ohromená. Bol to jednoducho zážitok, či už po chuťovej, vizuálnej alebo akejkoľvek inej stránke. V tom momente som tomu nedokázala nič vytknúť. A áno, takýto zážitok naozaj čosi viac stál, ale bol to pocit, ktorý si jednoducho zapamätáte… Teda ak máte radi jedlo nie len kvôli tomu, že sa napapáte. Aj toto bol jeden z momentov, pri ktorých som si viac a viac uvedomovala, že sa chcem venovať jedlu.

matcha, limetka, jablko, pistácie

matcha, limetka, jablko, pistácie

Je celkom sranda, že mesiac na to som registrovala doménu FoodLovera, a tri na to odišla z práce s cieľom venovať sa vareniu, foteniu a blogovaniu. Kto vie, možno aj tento silný gurmánsky zážitok to mal čiastočne na svedomí O:-).

Odvtedy som bola vo Fou Zoo ešte pár krát a je niekoľko jedál, ktoré ma naozaj zaujali alebo inšpirovali. Dezert, a to som ich tu poskúšala naozaj viacero, ktorý ma najviac oslovil bola kombinácia čaju matcha, limetky, granny smith jablka a pistácií.. Všetko zelené suroviny. Nuž asi aj preto k sebe pasujú. Čo sa týka sushi, mám u nich najradšej special roll Fou Zoo, ktorý má v sebe okrem iného foie gras a je podávaná s omáčkou s hľuzovkou. A ešte špeciálnu nigiri s foie gras a figou. A tu môžete vidieť, čo napríklad myslím tou inšpiráciou… V Masterchef finále som v predjedle práve tieto suroviny skombinovala. Jednoducho pre mňa boli tieto zážitky vo Fou Zoo vždy nejakým spôsobom prínosné.

Tuniakové tataki, tekvica hokkaido, čipsy z riasy nori

Tuniakové tataki, tekvica hokkaido, čipsy z riasy nori

FouZoo bez pochýb patrí medzi najlepšie reštaurácie na Slovensku. Je pravda, že za služby v takýchto reštauráciach si človek musí priplatiť nemalú čiastku, no neplatí len za jedlo ale i za zážitok, ktorý ponúkajú. Môže sa zdať, že to znie absurdne, no ľudia nehľadajú už len reštaurácie, ktoré zasýtia ich hlad. Vznikajú práve reštaurácie, ktoré sa snažia robiť niečo výnimočné a s jedlom, ktoré ponúkajú vytvárajú doslova zážitok. Tak isto si vážia každého zákazníka, ktorý k ním zavíta a ocení ich prácu. Aspoň tak by to malo byť v kvalitných reštauráciach. Odkedy každodenne zažívam, aké to je hodiny stáť na nohách a pracovať v kuchyni (aj keď nie tej reštauračnej), uvedomujem si, že ľudia v gastronómií by si zaslúžili byť viac ohodnotení za tie hodiny, ktoré tam kvôli nám strávia. Práve nižšie ohodnotenie je častokrát dôvod, prečo ľudia v gastronómii už nechcú pracovať, aj napriek tomu, že ich to baví. Ja si aj napriek tomuto vybrala, že chcem pracovať s jedlom a ľudmi. Som vďačná za každý deň, že môžem robiť to, čo ma baví. Verím, že čím ďalej bude viac ľudí robiť to čo ich baví, tak budeme šťastnejší. Je to len otázka času, kedy naša gastronómia bude na takej úrovni ako tá zahraničná :).

IMG_3244

 

Share this:

  • Facebook
  • Pinterest

Related

Filed Under: Články, Zo života

« Dula, quinoa a kačka
Petržlenový krém s jablkami »

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

  • Facebook
  • Flickr
  • Instagram
  • Pinterest

Kto som

Sleduj ma na FB

Sleduj ma na FB

Ochutnaj mandlove

Najnovšie

Plnené papriky syrom feta v krémovej paradajkovej omáčke

Kontakt

Ochutnaj

Tvarohová marlenka alebo milujeme #sladké vol.2

Copyright © 2021 · Tasteful theme by Restored 316